10 prírodných jazier na Slovensku, kde sa môžete aj okúpať

  • 20. 07. 2020

S letom sa neodmysliteľne spája aj kúpanie. Ku ktorým jazerám môžete vyraziť?

Počas horúcich letných dní sa každý rád schladí vo vode, užije si slniečko, prípadne si zapláva. Na Slovensku máme množstvo miest, ktoré môžete využiť. Prírodné jazerá a vodné nádrže ponúkajú relax, čistú vodu a niektoré aj termálny prameň Vyskúšajte našich 10 tipov. 

#1 Beňatinské jazero

Jazero leží medzi obcami Sobrance, Beňatina a Inovce a nachádza sa v bývalom kameňolome. Ťažbu zastavili, pretože na tomto mieste bola nájdená skamenelina ryby dlhej 5 metrov. Kameňolom zaplavila voda a stalo sa z neho dokonalé miesto na letný oddych. Voda je čistá, a tak vám Beňatinské jazero môže pokojne vynahradiť aj tohtoročnú dovolenku v Chorvátsku. 

#2 Šútovské jazero

V prípade Šútovského jazera ide opäť o zatopený kameňolom, ktorý nájdete, ako už napovedá názov, pri Šútove. Ide o pomerne vyhľadávanú rekreačnú oblasť aj našimi zahraničnými turistami. Voda je fajn, len trochu chladnejšie vzhľadom na jeho lokalitu. 

#3 Kolpašské jazerá

Obe jazerá nájdete v tesnej blízkosti v obci Banský Studenec. Menšie využívajú predovšetkým rybári a to väčšie môžete pokojne využiť na kúpanie. Voda zvykne byť teplá a vzhľadom na to, že je pravidelne kontrolovaná, je aj čistá. Dobrou správou je aj to, že nie sú príliš navštevované. 

#4 Kaďa v Liptovskom Jáne

Neďaleko Liptovského Jána nájdete kráter s dobudovaným bazénom, z ktorého vyviera termálny prameň. Voda má príjemných 20 stupňov a vy si pod holým nebom neužijete len kúpanie, ale aj perličkový kúpeľ. Voda je, prirodzene, aj liečivá. 

#5 Asfaltové jazero

Neďaleko hradu Strečno sa kedysi ťažil asfalt. U nás to bolo jediné miesto svojho druhu. Jazero vzniklo vďaka podzemnej vode a kúpanie je síce možné, ale len na vlastné riziko. Napriek tomu jazero návštevníkov láka, a to aj vďaka zvyškom baní a kaplnky venovanej patrónke baníkov, ktorú nájdete v okolí. 

#6 Kalameny

V termálnom prameni, ktorý nájdete v Kalamenskej doline, sa môžete kúpať nielen v lete, ale aj počas chladnejších období. Voda má veľmi príjemných 33 stupňov. Voda je však slabo mineralizovaná, a tak by ste sa mali pripraviť na jej oranžové sfarbenie a silný sírny zápach.

#7 Bio bazén Borovica 

Táto možnosť letného kúpania bude atraktívna skôr pre ľudí zo západného Slovenska, keďže sa nachádza pri Kamennom Mlyne. Vo vode budete obklopení borovicami a "bio" je tento bazén preto, že jeho čistenie neprebieha chemikáliami, ale prírodne. K dispozícii je aj detský bazén. 

#8 Palcmanská Maša

Toto príjemné letné osvieženie nájdete v Slovenskom raji. Vodná nádrž vznikla na rieke Hnilec a dnes je turisticky vyhľadávanou. Pred kúpaním by ste ale mali vedieť, že údajne ide o najchladnejšiu vodnú nádrž v celej našej krajine. 

#9 Počúvadlo

Počúvadlo je asi najznámejším a najnavštevovanejším štiavnickým tajchom. Rekreantov potešia aj reštauračné služby a hygienické zariadenia. Počítať by ste ale naozaj mali s väčším počtom ľudí. 

#10 Klinger 

Zadarmo sa môžete okúpať aj v tomto štiavnickom tajchu. Nachádza sa neďaleko centra Banskej Štiavnice a patrí medzi najkrajšie vody v okolí. V zimnom období je rovnako vyhľadávanou lokalitou ako v lete. Nie však preto, že by mala voda príjemnú teplotu. Ľudia sa sem chodia otužovať.

Zdroj: Bazar.sk