Vianočný recept: Upečte si voňavé vianočné perníky na váš stôl

  • 16. 12. 2020

Hľadáte výborný recept na mäkké vianočné pečivo? Upečte si s nami tieto jedinečné vianočné perníky a zažiarte pri vianočnom stole.

Čo by to boli za Vianoce bez skvelého jedla - špeciálne koláčov. Voňavé pečivo, ktoré dlho vydrží a poteší nejedného gurmána, si môžete pripraviť aj vy. Prinášame vám jednoduchý recept, ktorý zvládne každý začiatočník, ale poteší aj skúsenú gazdinú. Dajte si pozor, aby perníčky ostali až do štedrovečernej oslavy - rozchytajú sa rýchlo!

Budeme potrebovať

500 g hladkej múky, 150 g kvalitného medu, 200 g práškového cukru, 75 g tuku, 3 vajíčka, 1 čajová lyžička medového korenia, 1 čajová lyžička sódy bikarbóny, 1/2 lyžice rumu, 1/2 lyžice citrónovej kôry

Postup 

Na sporáku si rozpustíme tuk, med a preosiaty cukor. Preosiatu múku, perníkové korenie a sódu bikarbónu dobre premiešame a zamiešame do rozpustenej hmoty. Rozšľaháme si vajíčka, ktoré spolu s rumom a citrónovou kôrou primiešame do zmesi. Celú hmotu dáme do potravinovej fólie, ktorú uložíme do chladničky. Necháme odstáť 3 až 12 hodín. Po uplynutí doby, cesto rozkrojíme na viac častí. Bude sa nám lepšie pracovať. Vyvaľkáme ho na tenký plát, vykrojíme ľubovoľný tvar a uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Ak obľubujete orechy, pridajte ho do každého kúsku. Vhodné sú mandle alebo vlašské orechy. Perníčky pečieme asi 7 minút do zlatista. Po vybratí horúce potrieme rozšľahaným vajíčkom. 

Tip na jednoduchú polevu 

Budeme potrebovať bielok z vajíčka a preosiaty práškový cukor. Bielok si vyšľaháme na sneh a postupne pridávame cukor. Pre lepšiu konzistenciu pridáme aj za lyžičku citrónovej šťavy. 

Perníčky si môžete vyzdobiť mnohými spôsobmi. Jedným z nich je špeciálny valček, ktorý zanecháva vzory.

Valček na vianočné pečivo - 13 €

 

Ak u vás zaúradoval predvianočný stres a vy nemáte čas na pečenie, vyberte si z ponuky Bazar.sk. Chutné, nielen vianočné, pečivo si môžete OBJEDNAŤ TU.

Zdroj: Bazar.sk