Handmade: Vyrobte si voskový obrúsok na potraviny

  • 19. 01. 2021

Včelie produkty sú v dnešnej dobe mimoriadne obľúbené. Vytvorte si s nami jednoduchý včelí obrúsok, ktorý v kuchyni využijete.

Včelí obrúsok, včelobal, včelobrúsok, voskáč. Toto všetko sú názvy skvelého pomocníka do domácnosti. Či už ste ekonadšencom, alebo nie, tento výrobok vám spríjemní chvíle v kuchyni. Nielenže dostatočne vynahradí plastové obaly a sáčky, ale jeho dizajn zaujme nejedno oko. Do včelieho obalu viete zabaliť prakticky čokoľvek. Obal dokonale sadne na okraje misiek (a drží), a to bez gumičiek! Stačí ho trocha zahriať rukami a prispôsobí sa každému tvaru potraviny, nahradí misku či škatuľu. Po použití obrúsok jednoducho opláchnete a použijete znova. Už žiadne plytvanie!

Čo budeme potrebovať 

včelí vosk 

bavlnená látka 

nožnice

papier na pečenie

štetec

žehlička

Postup práce

Na výrobu obalu vieme použiť dve techniky. Pri obidvoch si najprv vystrihneme kus balvnenej látky, podľa toho, na čo ju chceme používať. Okraje látky môžeme obšiť, aby sa nám nepárali. 

Ďalším krokom je nanesenie včelieho vosku na látku. Obe techniky sú jednoduché. Pri prvej roztopíme včelí vosk vo vodnom kúpeli, v mikrovlnke alebo v rúre. Celý obrúsok ponoríme do vosku, vytiahneme, necháme odkvapkať a usušiť. A obrúsok je na svete. Tento postup je veľmi rýchly a potrebujeme k nemu len misku.

Druhá technika spočíva v tom, že roztopený vosk nanesieme štetcom na látku, preložíme ju papierom na pečenie a prežehlíme. Papier odoberieme a obrúsok necháme vyschnúť. Ak nemáme štetec, môžeme vosk nastrúhať a poukladať ho na obrúsok. Preložíme ho papierom na pečenie a prežehlíme. Žehlička vosk roztopí a dostane sa na celú látku.

Ak sa vám bude zdať, že sa vosk z látky postupne vytráca, jednoducho postup zopakujte a obal tak môžete využívať donekonečna.

Zdroje: Bazar.sk, Unsplash.com, Pixabay.com