Záhrada: vypestujte si domácu zeleninu

  • 26. 02. 2021

Nepochybne platí, že by sme mali konzumovať zeleninu denne a vo veľkom množstve. Vypestujte si domácu zeleninu, ušetrite financie a posilnite svoje zdravie!

Zima ešte nepovedala posledné slovo, ale jar sa už blíži míľovými krokmi. Či už ste skúsený záhradkár, alebo len začiatočnícky nadšenec, je čas vybehnúť do záhrady.

Príprava pôdy rýľovaním

Prvé rýľovanie by ste už mali mať za sebou v jeseni. Ak ste to však vo vašej záhrade, skleníku či fóliovníku nestihli, nezúfajte. Všetko môžete dobehnúť a prekypriť pôdu, čo najskôr po prvých mrazoch. Po prerýľovaní rýľom použite hrable a pôdu urovnajte. Pre viac ZÁHRADKÁRSKEHO NÁRADIA KLIKNITE TU.

Správne hnojivo je kľúčové

Základným pilierom úrodnej pôdy je hnojivo. Najvhodnejšie je hnojiť čerstvým maštaľným hnojom alebo močovkou, ktorú polejte na sneh, avšak pamätajte na to, že by ste tento typ hnojiva mali zapracovať do pôdy ešte na jeseň. Na jar využite rýchlo pôsobiace hnojivá. Organické hnojivá, napríklad konský hnoj, je potrebné nechať odstáť, pretože by vám mohol popáliť rastliny. Pri minerálnych hnojivách dbajte na to, aby obsahovali vysoký pomer látok vhodných do pôdy, ako je dusík, fosfor a draslík. Ak túžite po zelenine v bio kvalite siahnite po komposte, ktorý si doma dokážete vyrobiť, alebo zelenom hnojive. Pre výber hnojiva KLIKAJTE TU.

Skleníky, fóliovníky, vyvýšené záhony...

Ste zvyknutý pestovať zeleninu len pod holým nebom? Existujú aj iné možnosti. Každý pozná skleník alebo fóliovník, ale vedeli ste, že bez nich niektoré druhy rastlín nevypestujete? Títo skvelí pomocníci vám urýchlia rast a dozrievanie plodín. Nevýhodou skleníka je stála poloha. Fóliovník môžete premiestňovať vďaka ľahkej konštrukcii kdekoľvek, avšak jeho životnosť je obmedzená. Ďalšou alternatívou je vyvýšený záhon. Prístup k rastlinám z každej strany, šetrenie vašej chrbtice či ochrana pred prízemnými mrazmi a škodcami. Aj to sú výhody, pre ktoré by ste mali VYSKÚŠAŤ AJ TÚTO MOŽNOSŤ PESTOVANIA.

Nezanedbajte výber kvalitných semien

Keď už máte pripravenú pôdu je hlavnou prioritou vybrať rastliny a semená, ktoré budete pestovať. Pozorne zvážte, čo a v akom množstve chcete pestovať, dajte si pozor na to, akú kombináciu si vyberiete, pretože nie všetky rastliny sa pri sebe znesú. Na Slovensku záhradkári radi pestujú hlúbové zeleniny, a to kapustu, kaleráb či kel. Tradičnou plodovou zeleninou, ako je paprika, paradajka, cuketa alebo uhorka, nič nepokazíte. Kapustovitú zeleninu - reďkovku a hlávkový šalát, využijete každodenne. Cibuľa, zeler, mrkva a petržlen sa vám hodia do nedeľného vývaru. Pre VÝBER SEMIEN A RASTLÍN KLIKNITE SEM.

Je len a len na vás, či ostanete pri tradičných zeleninách alebo skúsite vypestovať exotické druhy. Čas, ktorý strávite v záhrade sa zúročí poctivou domácou zeleninou na vašom stole.

Zdroj: Bazar.sk, Pixabay.com