Bicyklovanie: Trénujte na dvoch kolesách

  • 27. 02. 2021

Denná fyzická aktivita je dobrým predpokladom na pevné zdravie a šťastného ducha. Či už obľubujete dlhé prechádzky v lese alebo radšej beháte po hrádzi, hýbať sa je nutnosť, ktorou si dobijete energiu a vytvoríte si hormóny šťastia.

Prvé teplé dni tohto roka máme za sebou, a hoci zima ešte neodznela, práve slnečné lúče nás lákajú von. Ak ste sa zamýšľali, kedy už bude vhodný čas na športovú aktivitu v exteriéri, nečakajte do leta, ale využite už toto skoro jarné počasie.

Benefity jazdy na bicykli

Ak radi pozorujete meniacu sa krajinu a máte čas na dlhé cyklistické potulky, práve bicykel je pre vás vhodnou voľbou. Bicykel ako prepravný prostriedok do práce, obchodu alebo do školy je obľúbený po celom svete. Táto aktivita nie je extra náročná, veď bicyklovať sa učia už malé deti a navyše prináša mnoho výhod. Počas byciklovania posilňujete najmä svalstvo dolných končatín, využívate brušné a chrbtové svaly a zapájate prakticky celé telo. Jazda na bicykli pomáha posilňovať srdce a chráni vás pred kardiovaskulárnymi ochoreniami.

Zlepšenie spánku a údajne aj intímneho života je len čerešničkou tohto športu. Pre dokonalú kombináciu spomeňme spaľovanie tukov a tak je aj efektívnym nástrojom na chudnutie alebo udržanie optimálnej hmotnosti. Nezanedbateľným faktorom je aj úspora vášho času, pretože už viac nebudete musieť stáť v dopravných zápchach. Plusom je aj šetrenie životného prostredia a zbytočné nezaťažovanie prírody. 

Koľko spálite bicyklovaním?

Ak je pre vás tento faktor dôležitý, máme dobré správy. Priemernerná žena vážiaca 60 kilogramov pri rýchlosti 10 km/h spáli za 45 minút bicyklovania približne 200 kcal. Muž o dvadsať kilogramov ťažší, s rýchlosťou bicyklovania 15 km/h spáli za taký istý čas až 470 kcal. Čo poviete? Stačí bicyklovať tri-štyri krát do týždňa pre udržanie kondície a dobrej postavy.

Vedeli ste, že...?

1. Prvý bicykel, ktorý sa ponášal na dnešný, nakreslil Leonardo da Vinci.

2. Nemecký barón Karl Friedrich Drais je považovaný za praotca bicyklov. Práve on začal ich hromadnú výrobu.

3. Do šesťdesiatych rokov nebol alkohol na Tour de France zakázaný, cyklisti ho využívali na tlmenie bolesti.

4. Prvé organizované cyklistické preteky sa konali 31. mája v roku 1868 v Paríži, v parku St. Cloude na vzdialenosť 1 200 m

Na Bazar.sk nájdete množstvo bicyklov za skvelé ceny. PRE PREHLIADANIE BICYKLOV KLIKNITE SEM.

Zdroj: Bazar.sk, Pixabay.com