Prinášame vám recept na zdravý domáci púpavový sirup

  • 27. 04. 2021

Vyskúšali ste niekdy domáci púpavový sirup? Jeho osviežujúca chuť je skvelá do limonád alebo teplých čajov.

Púpava lekárska zažíva rozkvet. Práve teraz ju môžeme vidieť, ako rastie a kvitne všade kam sa len pozrieme. Mnohí ju považujú za otravnú burinu, ktorá rastie takmer kdekoľvek. Vedeli ste však, že púpava má mnoho blahodarných účinkov na ľudské telo? Jej konzumáciou môžete získať mnohé vitamíny. Použiť sa dá do šalátov či ako príloha k hlavnému jedlu. My vám prinášame recept na sirup, ktorý si môžete pridávať do teplých či studených nápojov, limonád alebo ho môžete konzumovať každý deň po lyžičkách.

Zdravotné účinky na ľudský organizmus

1. Je vhodná pri tráviacich ťažkostiach, má blahodarne účinky na žlčník - čistí črevá.

2. Znižuje hladinu cukru v krvi.

3. Obsahuje vitamíny A, C, K a B či kyselinu listovú.

4. Má protizápalové účinky.

5. Slúži ako prevencia proti zápalu dýchacích ciest, napomáha vykašliavaniu.

6. Podporuje detoxikáciu pečene.

7. Zlepšuje kvalitu pleti.

Recept na domáci púpavový sirup

Najdôležitejšiu časť receptu - púpavu, zásadne zbierame mimo znečistených plôch, ako sú cesty. Najlepšie je vybrať sa na nehnojenú lúku. Budeme potrebovať približne 200 až 300 ks hlávok púpavy. Púpavu následne rozložíme na utierku alebo uterák a necháme na slnku presušiť. Zabezpečíme tým, že z nej vylezú chrobáky a mušky. Púpavu si párkrát premyjeme a následne ju zalejeme 1l studenej vody a pridáme na plátky nakrájaný citrón. Púpavovú vodu s citrónom necháme lúhovať 1 až 2 dni.

Po uplynutí doby výluh scedíme a pridáme k nemu 1 kg cukru. Je len na vás či použijete klasický biely cukor alebo jeho hnedú variantu. Túto zmes privedieme do varu a varíme až do zhustnutia. Tesne pred plnením do fliaš pridáme 1 ČL kyseliny citrónovej. Čím dlhšie budeme púpavový sirup variť, tým viac vody sa odparí, a tak bude jeho konzistencia hutnejšia. Sirup si nalejeme do zaváraninových fliaš a obrátime hore dnom.

Ak túžite po domácich sirupoch skvelej chuti, pozrite si našu ponuku - na Bazar.sk ponúkajú šikovní ľudia svoje sirupy za skvelé ceny a v skvelej kvalite!

 

Zdroj: Bazar.sk, Pixabay.com