Mravce v skleníku - pozrite sa, ako sa ich účinne zbavíte

  • 26. 05. 2021

Mravce v skleníku sú pre záhradkára pohromou. V nasledujúcom článku vám prinášame tipy, ako sa ich účinne zbavíte.

Mravce sú považované za nepríjemný hmyz, ktorý dokáže v domácnosti, v trávniku, v skleníku či záhrade narobiť veľké škody. Nielen že dokážu zjesť úrodu, ale sú aj prenášačmi baktérií a vošiek. Na trhu existujú chemické postreky, avšak pamätajte na to, že plody budete chcieť neskôr skonzumovať. My vám prinášame jednoduché "babské" rady, ktoré účinne zaberajú a "ingrediencie" sú dostupné aj vo vašej kuchyni.

Aplikácia sódy bikarbóny

Táto surovina sa dá využiť na mnoho spôsobov. Jedným z nich je aj boj proti mravcom. Cestičky alebo mravenisko posypte sódou bikarbónou a postihnuté miesta následnej zalejte prevarenou vodou. Dávajte si však pozor na korene rastlín - môžete ich spáliť. Táto aplikácia je chemicky nezávadná, a tak môžete plody konzumovať bez zábran. Niektorí záhradkári využívajú na zasypávanie mravčích cestičiek popol alebo usadeninu z kávy.

Koreniny a byliny

Ďalšia možnosť, ako zabrániť mravcom stanovať vo vašom skleníku je zabrániť ich výskytu. Vysaďte v blízkosti rastlín kôpor, mätu, petržlen, cesnak, cibuľu či levanduľu a sledujte účinok. Mravce tiež neznášajú ostré štipľavé korenie - posypte postihnuté miesta paprikou, čiernym korením či klinčekom a zbavte sa mravcov humánnym spôsobom. Ak nechcete mravce ničiť - jednoduché riešenie je zobrať na lopatku celé mravenisko, prípadne skupinu mravcov a premiestniť ich mimo skleník. Avšak mravce sa radi vracajú.

Octová zálievka

Pripravte si jednoduchú octovú zálievku a polejte mravenisko alebo ich cestičky touto zmesou.

Tip na záver

Mravce milujú teplé prostredie, po ktorom nie je v skleníku núdza. Avšak ak zem podstivo premočíte a udržíte ju vlhkú  mravce odídu pravdepodobne sami. Veľa šťastia!

Zdroj: Bazar.sk, Pixabay.com