Prečo konzumovať slivky? Dôvodov je hneď niekoľko

  • 16. 09. 2021

Máte radi slivky? Doprajte ich ich cez deň niekoľko a pocíťte rozdiel.

Slivka, modrofialový plod, je obľúbeným základom domáceho alkoholu. Na dedinách, najmä v úrodných oblastiach, sa pod týmito šťavnatými plodmi prehýbajú konáre, a tak sa niet čomu čudovať. Zaiste si pamätáte aj sladký slivkový koláč s mrveničkou, ktorý pre vás pripravila mama či starká. Slivky nesmú chýbať ani vo sviatočnej kapustnici. Spolu s chutnými hríbikmi vytvárajú lahodnú kombináciu. Toto ovocie však nekonzumujeme každodenne, pozornosť mu venujeme najmä koncom leta. Prečo by sme to mali zmeniť? Aké benefity vám môže každodenná konzumácia priniesť? Dozviete sa v nasledujúcom článku.

Čo sa skrýva v slivke

Slivka je zdrojom skvelých vitamínov. Je v podstate jedno, ako ju budete konzumovať. Práve odtrhnutá zo stromu, sušená či zaváraná - každá obsahuje veľa telu prospešných minerálov. Nachádza sa v nej draslík, vápnik, železo, fosfor, zinok a meď. Aj keď neobsahujú vitamín C vo veľkom množstve, nahrádzajú si to obsahom vitamínu A a takmer všetkých vitamínov skupiny B. Sú tiež dobrým zdrojom vlákniny a majú silný antioxidačný účinok. Vyskúšajte zjesť každý deň 100 g sliviek na raňajky, desiatu či olovrant a sami uvidíte. Výsledky vás prekvapia.

Skoncujte so zápchou

Istotne ste už túto rad upočuli. Ak máte problémy so zápchou, konzumujte sušené slivky. Práve ony obsahujú vlákninu a majú laxatívne účinky. Vaše hrubé črevo vám poďakuje! Sušené slivky taktiež konzumujte, ak máte slabé kĺby. Vysoký obsah vápnika vám dokáže pomôcť pri reume a rednúcim kostiam.

Zachovajte si zdravé srdce

Slivky dokážu, okrem iného, účinne čistiť krv a odstraňovať usadeniny z tepien a ciev. Ich pravidelný príjem napomáha pri podpore tekutosti krvi v artériách. Práve tento fakt vám môže pomôcť pri prevencii srdcovo-cievnych chorôb a porúch. Slivky tiež napomáhajú znížiť krvný tlak a cholesterol.

Túžite schudnúť?

Práve s týmto vám môže pomôcť naša modrá potravina. Pomôže vám zhodiť nejaké to kilo navyše najmä vtedy, ak potrebujete svoje telo prečistiť. Slivky tiež odvodňujú a pomáhajú proti nafúknutému bruchu najmä po výdatnom obede.

Zdroj: Bazar.sk, Pixabay.com