Vieme ako na to: Ako správne uskladniť zemiaky na zimu

  • 24. 09. 2021

Zemiaky, grule alebo krumple? Ako ich uskladniť tak, aby prežili zimu?

Aká bola tohtoročná úroda? Každý gazda si na zimu tvorí zásoby - veď kto by nemiloval vianočný majonézový šalát z vlastnoručne vypestovaných zemiakov?  Pestovanie zemiakov nie je vždy jednoduché, s ich úspešným uskladnením to môže byť ešte zložitejšie. Ako správne uskladniť domáce, ale aj kupované zemiaky tak, aby vám vydržali aj niekoľko mesiacov sa dozviete práve teraz. 

Kam s úrodou?

Strategické miesto, kde zemiaky nesplesnivejú a zachovajú si pravú chuť vyberajte starostlivo. Ideálnou voľbou je uložiť ich do tmavej, suchej a chladnej pivnice pod úrovňou pôdy. Nie každý disponuje takýmto optimálnym priestorom, a tak vám postačí aj suchá paneláková pivnica, kde si môžete tmavé miesto vytvoriť. Každú pivnicu by ste mali pred uskladnením úrody vyčistiť, vydenzifikovať a dôkladne vyvetrať. Zabránite tak šíreniu chorôb a hniloby. Pozor na mrazy! Teplota v miestnosti kde skladujete zemiaky by sa mala pohybovať v rozmedzí od 3 - 6 °C. Vyššia teplota predstavuje vyrastanie nežiadúcich hľúz. Zemiaky neskladujte vo vreci, plastových vreciach ani v uzavretých zásuvkách! Využite drevené debničky alebo prepravky. Uložiť ich môžete tiež "navoľno". Keďže nadmerná vlhkosť vzduchu podporuje ich plesnivenie, dôležité je pravidelné vetranie.

Nehádžte všetky do jedného vreca!

A to doslova. Zhnité, napadnuté, zelené a deformované kusy vyhoďte. Aj jeden plesnivý zemiak dokáže hotovú pohromu. Zemiaky po vybratí zo zeme očistite rukou prípadne kefou, neumývajte ich, nechajte ich poriadne uschnúť. A čo s prerezanými kusmi? Zahoja sa. Po vybratí sa zemiakom začína spevňovať šupka. Poranené miesta sa na vzduchu za jeden až dva dni zacelia a vydržia aj dlhé skladovanie. Zemiaky, ktoré ste zbierali predčasne nechajte dva týždne odležať, neskôr ich presuňte do skladovacieho priestoru. 

Pozor na odrodu

Vedeli ste, že nie všetky zemiaky sú vhodné na skladovanie? Pri skorých odrodách čakajte straty, poloneskoré a neskoré sú tými ideálnymi. Dôležitý je tiež dátum ich zberu. Ak sa ich chystáte skladovať, počkajte si dlhšie, zemiakom sa vytvorí hrubšia šupka a vydržia niekoľko mesiacov. 

Zdroj: Bazar.sk, Pixabay.com