Novoročný záväzok cvičiť mnohí vzdáme už po pár dňoch. Tieto 3 veci vám pomôžu vytrvať

  • 13. 01. 2022

V prvý januárový deň sme plní radosti a nadšenia z novoročných predsavzatí. Postupne však náš zápal ochabuje a môže sa celkom vytratiť. Dobrá správa je, že tendenciu vzdať to, môžeme oklamať.

Podľa štatistík menej ako 10 % z nás dodrží svoje záväzky, ktoré si dávame na nový rok. Dôvody sú mnohé, napríklad si často myslíme, že si vyhradiť čas na pravidelný pohyb aj tak nedokážeme, chceme zmeniť príliš veľa vecí naraz alebo nás odradí prvý neúspech. Odborníci tvrdia, že čím dlhšiu pauzu si od dobrých predsavzatí doprajeme, tým ťažšie sa opäť dostaneme na trať vedúcu do cieľa.

Zdroj: Andrew Heald,Unsplash

Urobte prvý krok a zakrúžkujte si dátum

Možno neviete, kedy začať, pretože vo vašom živote sa deje príliš veľa vecí naraz, možno sa niečo nové javí ako stresujúca udalosť, nie pozitívna novinka alebo ste si dali príliš veľký cieľ, ktorý nemá nič spoločné s realitou. Napíšte si do diára alebo do kalendára čiastkové kroky, pričom buďte konkrétni a detailní. Označte si dátumy, v ktorých skontrolujete svoj progres. Malými zmenami sa dopracujete k väčším veciam. Svoj postup nezabudnite osláviť, kúpte si napríklad nové činky, tenisky či fitness oblečenie, po ktorom už dlho túžite.

Zdroj: Towfiqu barbhuiya, Unsplash

Sledujte svoje správanie a motiváciu

Cvičenie je dobrý spôsob ako prevziať kontrolu nad svojimi aktivitami. Trávite príliš veľa času na sociálnych sieťach namiesto toho, aby ste si obuli trekingové topánky, obliekli nepremokavú bundu a vyšli do lesa? Nuž, nikto nepríde, aby vám povedal, čo máte robiť, musíte to spraviť sami. Ak budete sledovať a regulovať svoje impulzy, emócie, myšlienky, správanie, dokážete nájsť ich spúšťače aj spôsoby, ako ich ovládnuť. Pomôže vám aj zmena prostredia. Dajte si bicykel niekde tak, aby ste ho mali na očiach, uložte si tenisovú raketu na chodbu, aby bola po ruke, vyhraďte si kútik pre stacionárny bicykel.

Zdroj: Hayley Kim Design, Unsplash

Počítajte, že to nemusí vyjsť na 100 %

Zostaňte pozitívni a pripravte sa aj na neúspechy. Aj ich prekonanie vás posilní. Keď si budete plánovať svoju cestu k cieľu, či už je to behať každý deň, posilňovať alebo cvičiť jogu, venujte nejaký čas aj tomu, aby ste si zapísali potenciálne prekážky, s ktorými sa môžete stretnúť. Budete tak mať k dispozícii plán možných alternatívnych riešení, ak by sa komplikácie naozaj vyskytli. Samozrejme, určite sa nevyhnete prekvapeniam, ale budete aktívni a mať situáciu pod kontrolou.

Zdroj: John Arano, Unsplash

Zdroj: bazar.sk, unsplash.com