Túžite po vlastnej farme? Tu je návod ako začať.

  • 16. 04. 2022

Trend využívania lokálnych surovín prospieva nielen ľuďom, ale aj prírode. Ak si chcete založiť svoju farmu, nevynechajte tieto tri kroky.

Zobudíte sa, spravíte si kávu a s prvými rannými lúčmi ju sŕkate na terase vlastného domčeka. Obujete si gumáky, oblečiete bundu a idete nakŕmiť svoju hydinu, hovädzí dobytok či kozy. Cítite svieži vánok v tvári, zem pod nohami a zvieratá už očakávajú váš príchod. Myslíte na to, čo vás čaká. Musíte zavolať účtovníčke a dohodnúť nákup nových zvierat. Kde ich zoženiete za dobrú cenu? Napríklad aj u nás na bazar.sk. Ak túžite po vlastnej farme, tu je pár dobrých rád, ako začať.

Zdroj: Brandon Randolph na Pexels

Získajte čo najviac vedomostí

Na to, aby ste mali úspešnú farmu, potrebujete dobré základy. Možno ste na farme vyrastali alebo ste ju zažili u suseda. Ak nie, pustite sa do štúdia, zoznámte sa s inými farmármi alebo sa opäť vráťte do školských lavíc. Vyskúšajte si všetko na vlastnej koži. Počúvajte skúsenosti iných a poučte sa z ich chýb. Spravte si prieskum trhu, aby ste vedeli, o čo je záujem, kto bude vyše produkty kupovať, ako a kde budete predávať. Zmapujte si konkurenciu a sledujte aj trendy na trhu.

Zdroj: Jake Heinemann na Pexels

Nájdite si ten správny pozemok

Môžete sa rozhodnúť, či si pozemok kúpite alebo prenajmete, záleží na vašich finančných možnostiach. Najvhodnejší pozemok bude taký, ktorý je v dosahu vašich odberateľov, aj pracovníkov farmy. Mal by mať dobrý prístup k vode, vodu privezenú k pozemku alebo možno priamo potôčik tečúci cez neho. Musíte myslieť na to, ako budete polievať stromy, zabezpečovať vodu pre zvieratá. Zistite si tiež kvalitu vody a jej cenu. Ďalej potrebujete kvalitnú pôdu, hospodárske budovy pre zvieratá a najmä, spoznať svojich susedov.

Zdroj: pexels.com

Rozhodnite sa, či chcete pestovať alebo chovať

Chovať zvieratá je finančne náročnejšie, než pestovať rastliny, vyžaduje tiež viac priestoru, času, energie. Vybrať si môžete od tých najmenších, ako sú sliepky, kačky, husokačky, prepelice, cez stredné ako napríklad ošípané, ovce, kozy až po veľké zvieratá ako kravy či kone. Môžete sa však rozhodnúť, že sa budete venovať len pestovaniu plodín, pretože je to ekonomicky výhodnejšie a stačí vám menší pozemok. Pestovať môžete ovocie, bylinky, ale aj poľnohospodárske plodiny.

Zdroj: Trinity Kubassek na Pexels

Zdroj: bazar. sk, pexels.com