Dnes je Svetový deň kníh. Prečítajte si knihu a zlepšíte si zdravie.

  • 23. 04. 2022

Viete o tom, že čítanie kníh má množstvo benefitov už od detského veku až do staroby a prispieva k pocitu šťastia či dokonca zlepšuje zdravie?

Žiaľ, nie sme veľmi národ knihomoľov. Podľa štatistík takmer tretina Slovákov knihy nečíta vôbec, dve tretiny si za rok nekúpia ani jednu knihu a najviac kupujúcich si kúpi len jednu-dve knihy ročne. Iste, klasickým knihám dnes úspešne konkurujú e-knihy v čítačkách, ale vôňu knihy, zvuk šušťania strán a radosť z obyčajnej knihy nikdy nenahradia. Prečo by sme mali čítať?

Zdroj: pexels.com

Čítanie zvyšuje inteligenciu

Čítanie kníh podporuje rozvoj kreativity, pretože v mysli vidíme úplne iný svet, novú realitu a často ju prežívame s hrdinami románov. Spoznávame množstvo nových slov a rozširujeme si slovnú zásobu, čo prospieva najmä deťom. Preto odborníci odporúčajú viesť deti ku knihám už od najútlejšieho veku. Vďaka tomu totiž dosahujú lepšie výsledky v testoch, ale aj vo výsledkoch IQ. Avšak, láska ku knihám budovaná od malička znamená vyššiu inteligenciu aj ďalej v živote.

Zdroj: Lina Kivaka na Pexels

Čítanie zlepšuje zdravie

Čítanie kníh je ako posilňovňa pre mozog. Dáva mozgu zabrať a vo vyššom veku spomaľuje proces starnutia mozgu. Ak sa starší ľudia venujú čítaniu, šachu alebo krížovkám, hádankám a pod. majú až 2,5 krát nižšie riziko vzniku Alzheimerovej choroby v porovnaní s ľuďmi, ktorí sa nevenujú aktivitám stimulujúcim mozog.

Zdroj: pexels.com

Čítanie pomáha relaxovať

Ako súčasť večerného rituálu sa často skloňuje pohár vína a dobrá kniha. Výskumy naznačujú, že čítanie je ideálnym spôsobom, ako odbúrať stres po celom dni. Čítaním ho môžeme znížiť až o 68 %. Podľa vedcov ani nezáleží na tom, aký žáner čítame, dobrodružstvo, detektívku alebo drámu. Dôležitejšie je, že sa dokážeme úplne ponoriť do deja, skúmať a užívať si autorovu predstavivosť a vďaka tomu unikneme starostiam a stresu, ktorý nás trápi.

Zdroj: Eva Elijas na Pexels