Najlepší pohyb? Chôdza!

  • 30. 04. 2022

Zdá sa, že chôdza môže byť najideálnejším spôsobom ako si udržať alebo vylepšiť zdravie, kondíciu a dožiť sa vysokého veku.

Milovníci posilňovní či bežci sa možno budú čudovať, ale odborná obec už dlhšie poukazuje na prínos chôdze pre naše zdravie. Obyčajné chodenie pomáha chrániť pred kardiovaskulárnymi chorobami, rakovinou, rednutím kostí i demenciou. Navyše pozitívne vplýva aj na naše duševné zdravie. Jej výhodou je, že chodiť môžete bez ohľadu na kondičku a nepotrebujete ani špeciálne vybavenie.

Zdroj: Noelle Otto na Pexels

Nepotrebujete 10 tisíc krokov

Všetci sme sa upäli na povestných 10 tisíc krokov pre zdravie, no fakt je ten, že len málokto z nás je schopný tento cieľ dodržať. Zaujímavé je, že dnes už asi nikto nevie povedať, odkiaľ toto číslo vlastne pochádza. Lekári však hovoria, že by sme sa mali radšej sústrediť na tempo. Mali by sme sa pri chôdzi trochu potiť, cítiť, že máme rýchlejší pulz, ale stále by sme mali byť schopní viesť rozhovor.

Zdroj: Clem Onojeghuo na Pexels

Akou rýchlosťou chodiť

Ak máte radi štatistiky a radi počítate, skúste ísť tempom 100 krokov za minútu. Prípadne môžete ísť na to opačne a spočítať, koľko krokov urobíte za desať sekúnd. Tento počet následne vynásobíte šiestimi. Ak vám vyjde akékoľvek číslo nad 130 krokov za minútu, toto je spôsob, akým by ste mali chodiť, aby ste získali všetky benefity chôdze. Pridajte ku chôdzi stavanie sa na špičky, aby ste posilnili lýtka a niekoľko sérií drepov a vybudujete si aj svaly.

Zdroj: Quang Nguyen Vinh na Pexels

Ako správne chodiť

Nechajte chodidlo prejsť od päty po špičku, jemne dosadnite na pätu, pohojdajte sa hladko po dĺžke chodidla a odtlačte prstami. Zvoľte si dobre sediacu priľnavú obuv s primeraným odpružením a flexibilnou podrážkou. Ideálne sú trailové bežecké topánky. V skalnatom alebo nerovnom teréne a vo vlhkých a bahnitých podmienkach si obujte turistickú obuv, ktorá vás udrží v suchu a poskytne členkom dodatočnú podporu. Používajte vychádzkové palice, poskytnú vám oporu na náročnom teréne a dokážu odľahčiť bedrá a kolená.

Zdroj: Jaime Reimer na Pexels

Zdroj: bazar.sk, pexels.com