Tipy ako kúpiť dobrý bicykel z druhej ruky.

  • 23. 07. 2022

Ak hľadáte bicykel, ktorý vám sadne a dobre poslúži ešte mnoho rokov, mali by ste zvážiť niekoľko faktorov.

Leto je ideálnou príležitosťou ako si prevetrať hlavu, urobiť niečo pre svoje zdravie a dopraviť sa na krásne miesta, ktoré sú autám nedostupné alebo ísť na ne peši je náročné. Kúpiť si bicykel z druhej ruky je v dnešnej dobe, keď všetko zdražuje, dobrý nápad. Môžete sa dostať k naozaj výhodnej kúpe vynikajúceho kúsku, ušetriť nemalé finančné prostriedky a zároveň dáte bicyklu šancu na recykláciu. Neskončí zabudnutý a zapadnutý prachom niekde v pivnici, alebo ešte horšie, na skládke. Na čo sa sústrediť pri jeho kúpe?

Zdroj: Dó Castle na Pexels

Vyberte si správny typ bicykla

Ujasnite si, na čo chcete bicykel používať. Napríklad závodný je určený na rýchlu športovú jazdu. Najpopulárnejší je cestný bicykel, navrhnutý pre rýchlosť, má úzke kolesá, aby vám umožnil rýchlu jazdu po spevnenom povrchu. Ideálny je pre rekreačnú jazdu. Horský bicykel je vyrobený pre jazdu po úzkych, prašných cestách. širšie pneumatiky s hrbolčekmi, široký rozsah prevodov, hydraulické kotúčové brzdy na zvládanie strmých stúpaní a klesaní. Dámske modely majú špecifické sedadlá, menšie madlá a užšie riadidlá. Pre malých jazdcov bývajú dobre odpružené. Elektronické bicykle majú malý, ľahký elektromotor, ktorý pri jazde pomáha a sú určené na všestranné účely.

Zdroj: Pixabay

Skontrolujte opotrebovanie

Pozorne poobzerajte jeho rám a pozrite sa, či nie je poškodený. Dôležité je, aby na ňom neboli praskliny, najmä okolo sedlovky a zadných vzpier. Poškodenie na týchto miestach môže spôsobiť katastrofu, ktorá skončím ťažkým úrazom. Ak nájdete na ráme povrchové škrabance, ktoré ovplyvňujú len estetický vzhľad, nemusíte sa znepokojovať. Iné je, ak objavíte hlboké praskliny alebo hrdzu. Hrdza by nemala byť ani na retiazke a prevodníku. Dobre fungujú brzdy, aj ložiská. Brzdové doštičky nie sú veľmi opotrebované, radenie je ľahké, nepočujete škrípanie a pneumatiky sú napumpované.

Zdroj: Philipp M na Pexels

Nezabudnite na doplnky

K bicyklovaniu je nevyhnutné zaobstarať si aj príslušenstvo. Základom je prilba, ale zíde sa vám aj špeciálne oblečenie, napríklad cyklistické šortky s výplňou, tričko, súprava. Určite je dobré, ak si dokúpite aj náhradné príslušenstvo pre ebike, no aj plášte, pumpu, fľašu a držiak na fľašu. Zíde sa vám aj svetlo, náradienáhradné súčiastky. Ak si chcete výlety na bicykli užiť, pridajte aj tašku na bicykel, štýlové športové okuliare, rukavice či tretry. Ak plánujete voziť aj malé deti, nezabudnite na detskú sedačku na bicykel.

Zdroj: Pixabay

Zdroj: bazar.sk, pexels.com