Ktorú zeleninu a kvety stíhate ešte vysadiť v novembri?

  • 17. 11. 2022

Naplánujte si vopred, čo budete v záhradke pestovať tak, aby ste mali aj v nepriaznivom počasí chutnú úrodu na tanieri alebo aby ste si spravili radosť z kvetov už počas skorej jari.

Ak chcete zdravú a udržateľnú záhradku s kvalitnými produktami počas celého roka, je dôležité vedieť, kedy akú zeleninu sadiť a pestovať. Tá zimná potrebuje najmä bohatú a výživnú pôdu, aby sa jej darilo aj počas nízkych teplôt. Do starej pôdy stačí pridať hnoj, kompost a zľahka premiešať. Okrem zeleniny ako je šalát, špenát, sa môžete tešiť aj na mrkvu, cesnak, brokolicu, cibuľu či pór.

Zdroj: Alfo Medeiros na Pexels

Cesnak

November je ideálny mesiac na zasadenie cesnaku, ale dá sa vysádzať až do skorej jari. Ak si chcete užiť jeho zdravotný prínos, mali by ste mu zabezpečiť kvalitnú pôdu a ponechať medzi jednotlivými sadenicami aspoň 15 cm. Keď rozlomíte cibuľku, nechajte kožu na cesnaku a zasadíte ho špičkou nahor. Platí, že by ste ho mali polievať počas vegetačného obdobia a v posledných týždňoch už nechať vyschnúť.

Zdroj: Skitterphoto na Pexels

Mrkva

Niektoré odrody mrkvy môžete sadiť počas zimy, až do januára. Dobrým tipom, ako dlho pestovať mrkvu bez zakrpatenia, je zabezpečiť, aby bola štruktúra pôdy voľná a dobre odvodnená. Pridajte do pôdy veľa kompostu a trochu piesku, aby ste vytvorili najlepšie podmienky pre rast mrkvy.

Zdroj: mali maeder na Pexels

Kvety

Teraz ešte stihneme zasadiť aj jarné cibuľoviny, ktoré stihnú do zimy zakoreniť. Začiatkom jari sa tak môžeme tešiť, že nám budú vedieť veľmi zlepšiť náladu a priniesť veľa radosti. Nevysádzame ich do riadkov, ako napríklad zeleninu, ale voľne, ideálne v skupinkách okolo 10 cibuliek.

Zdroj: bazar.sk

Zdroj: pexels.com, bazar.sk