Tri tipy pre zdravší život v roku 2023, ktoré ľahko zvládnete

  • 10. 01. 2023

Jedným z najvýznamnejších trendov, ktorého sme svedkami v novom roku je chuť, snaha a vôľa žiť krajší, plnší a najmä zdravší život. Ako na to?

Zdravie a fitness neboli nikdy tak populárne ako teraz. Od aplikácií, cez rôzne technológie až po trendy v sociálnych médiách, všade ľudia hľadajú spôsob ako zmeniť svoje návyky a najmä, ako ich môžu zlepšiť. Snažia sa pracovať na svojom fyzickom zdraví najmä tým, že pridávajú do svojho životné štýlu viac pohybu, v stravovaní vedie príklon k rastlinnej strave a v oblasti psychického zdravia najmä spôsob zvládania stresu. Život v roku 2023 bude oveľa zdravší ako dnes.

Zdroj: Chevanon Photography na Pexels

Viac pohybu

Ak ste dlho necvičili alebo ste úplní začiatočníci, buďte kreatívni. Existuje viacero spôsobov, ako začleniť cvičenie do vašej každodennej rutiny, aj keď máte nabitý program. Vyberte si schody namiesto výťahu, choďte na prechádzku cez obednú prestávku alebo si zacvičte aspoň desať minút pri pozeraní televízie. Začnite v malom, pretože aj desať minút cvičenia je viac ako nula. V motivácii vám pomôže vhodné športové oblečenie, tenisky, slúchadlá s dobrou hudbou.

Zdroj: Jonathan Borba na Pexels

Lepšie jedlo

Urobte zo zeleninyovocia hlavného hrdinu, nie doplnkovú rolu. Zeleninu a ovocie môžete jednoducho pridať k mnohým jedlám, ktoré bežne konzumujete. Skúste napríklad pridať na kocky nakrájanú zeleninu do omelety alebo nakrájané ovocie do jogurtu či ovsenej kaše. Nakrájajte si mrkvu alebo zeler na kúsky a nechajte v chladničke po ruke. Keď budete mať chuť na čipsy, vymeňte ich za ne. Orientujte sa na domácu, ideálne bio kvalitu.

Zdroj: Ella Olsson na Pexels

Mentálne zdravie

Základom mentálnej pohody je dostatok spánku. Na to, aby sme sa cítili oddýchnutí a doplnili si energiu, potrebujeme spať 7 – 9 hodín denne. Odborníci tiež odporúčajú stíšenie sa a obrátenie pozornosti do svojho vnútra, či už počúvaním meditácií alebo v rámci trendu mindfulness – sústredenie sa na prítomný okamih a sledovanie svojich myšlienok. Pomôže aj relax s knihou a pravidelný kontakt s priateľmi a rodinou.

Zdroj: Valeria Ushakova na Pexels

Zdroj: bazar.sk, pexels.com