Bazar.sk

Vyskúšajte tento tradičný recept na vianočné medovníčky.

12. 12. 2021

Medovníčky patria medzi najpopulárnejšie vianočné dobroty.

December je ideálny mesiac na trochu rozmaznávania. Pečenie sladkých dobrôt je maličkosť, ktorá rozohreje dušu a prinesie vám radosť, pokoj a šťastie. Môžete si napiecť čokoľvek, na čo máte chuť, držať sa našich domácich tradícií alebo si pripraviť odľahčenejšiu verziu sladkého. A keď pozvete k pečeniu deti, máte o zdroj zábavy postarané.

Najpopulárnejšie sú v našich končinách medovníčky. Vyskúšajte napríklad tieto.

Budeme potrebovať

1 celé vajce

5 dkg masla

15 dkg preosiateho práškového cukru

2 polievkové lyžice medu

1 polievková lyžica mlieka

1 kávová lyžička sódy bikarbóny

32 dkg hladkej preosiatej múky

Drvené voňavé korenie (perníkové korenie)

Postup:

Všetky suroviny okrem múky vložíme do hrnca, premiešame a dáme na 2-3 minúty slabo povariť za stáleho miešania.

Múku vysypeme na tablu, vlejeme zmes z hrnca a vymiesime do hrudky. Potom rozvaľkáme na hrúbku cca 3 mm. Formičkami vykrajujeme rôzne tvary, obľúbené sú všetky vianočné a zimné motívy.

Uložíme na vymastený plech a natrieme žĺtkom vymiešaným v šálke. Vložíme do rúry vyhriatej na 190°C a pečieme približne 10-15 minút, kým trochu nezhnednú a nezdvihnú sa. Po upečení ich potrieme žĺtkom, budú sa krásne lesknúť.

Ak piecť nestíhate, stále si môžete medovníčky objednať u skúsených domácich cukrárok.

Zdroj: bazar.sk, pexels.com

Diskusia k článku: