Medovníčky patria medzi najpopulárnejšie vianočné dobroty.
December je ideálny mesiac na trochu rozmaznávania. Pečenie sladkých dobrôt je maličkosť, ktorá rozohreje dušu a prinesie vám radosť, pokoj a šťastie. Môžete si napiecť čokoľvek, na čo máte chuť, držať sa našich domácich tradícií alebo si pripraviť odľahčenejšiu verziu sladkého. A keď pozvete k pečeniu deti, máte o zdroj zábavy postarané.
Najpopulárnejšie sú v našich končinách medovníčky. Vyskúšajte napríklad tieto.
Budeme potrebovať
1 celé vajce
5 dkg masla
15 dkg preosiateho práškového cukru
2 polievkové lyžice medu
1 polievková lyžica mlieka
1 kávová lyžička sódy bikarbóny
32 dkg hladkej preosiatej múky
Drvené voňavé korenie (perníkové korenie)
Postup:
Všetky suroviny okrem múky vložíme do hrnca, premiešame a dáme na 2-3 minúty slabo povariť za stáleho miešania.
Múku vysypeme na tablu, vlejeme zmes z hrnca a vymiesime do hrudky. Potom rozvaľkáme na hrúbku cca 3 mm. Formičkami vykrajujeme rôzne tvary, obľúbené sú všetky vianočné a zimné motívy.
Uložíme na vymastený plech a natrieme žĺtkom vymiešaným v šálke. Vložíme do rúry vyhriatej na 190°C a pečieme približne 10-15 minút, kým trochu nezhnednú a nezdvihnú sa. Po upečení ich potrieme žĺtkom, budú sa krásne lesknúť.
Ak piecť nestíhate, stále si môžete medovníčky objednať u skúsených domácich cukrárok.
Zdroj: bazar.sk, pexels.com