Bazar.sk

Nie ste v zime vo svojej koži? Takto si udržíte dobrú náladu.

29. 01. 2022

Zimná melanchólia ovplyvňuje mnohých z nás. Tieto 3 tipy vám pomôžu zostať v dobrej nálade aj počas chladných šedých dní.

Ako na vás pôsobia chladné, pochmúrne zimné dni? Ak by ste sa najradšej schúlili pod teplú perinku a zo spálne nevystrčili ani nos, kým vás nerozveselí šteklivé jarné slnko, nie ste sami. Málo slnečného svetla ovplyvňuje naše biologické hodiny, produkciu hormónov a aktivitu mozgových vĺn. Slabé slnečné žiarenie spôsobuje nedostatok vitamínu D, klesá nám hladina serotonínu a podliehame melanchólii, smútku, úzkostiam. Čo robiť, keď sa tmavé a krátke dni stále nekončia?

Zdroj: Aaron Burden, Unsplash

Prispôsobte sa

Využite všetko, čo zima ponúka. Zorganizujte ľadový rybolov, choďte sa korčuľovať, vytiahnite bežky. Užite si presne to, čo vám teraz prekáža. Môžete behať v snehu, šmýkať sa na námraze, pri extrémne nízkych teplotách skúste vziať do vedra vodu, vyhodiť a sledovať, ako sa mení na ľad, keď padá k zemi. Podvečer si rozložte oheň – vonku alebo vnútri, posadajte si okolo neho a užite si ten príjemný pocit sálavého tepla. Jednoducho, začnite sa baviť a toto ročné obdobie vás bude tešiť, rovnako ako jar, so svojimi sviežejšími dňami.

Zdroj: Ben Koorengevel, Unsplash

Začnite niečo veľké

Zima je najideálnejším časom pustiť sa do renovácie, organizovania, upratovania. Vypracte a vytrieďte oblečenie, ktoré už nenosíte a môžete ho predať napríklad na bazári, darovať alebo posunúť na charitu. Môžete sa tak zbaviť aj detského oblečenia, ktoré už vašim drobcom neslúži. Ďalšia vhodná aktivita je vymaľovanie celého bytu alebo len niektorej z izieb. Zabudnete tak nielen na pochmúrnu ťažobu zimy, ale budete mať dobrý pocit, že sa niečo pekné okolo vás deje a vzniká.

Zdroj: Shari Sirotnak on Unsplash

Spravte to, čo ste inokedy nestihli

Zima je skvelý čas na to, aby ste sa dostali ku knihám a filmom, ktoré ste chceli čítať a pozerať. Venujte sa sebarozvoju alebo si len vyvetrajte hlavu príjemnými filmami. Nemusíte hneď siahať po velikánoch literatúry či filmov, počas zimy dobre poslúžia aj odľahčené komédie. Je množstvo výskumov, ktoré dokazujú, že smiech lieči, pustite si dobrú hudbu alebo seriálovú klasiku. 

Zdroj: Thought Catalog on Unsplash

Zdroj: bazar.sk, unsplash.com

Diskusia k článku: