Bazar.sk

Chcete zostať v zime zdraví? Toto by vám v jedálničku nemalo chýbať.

01. 02. 2022

Tajomstvo zdravia v zimnom období spočíva v teplej a výživnej strave. Zaraďte do stravovania tieto 3 potraviny.

Zima zásadne ovplyvňuje naše chúťky a na stôl si kladieme úplne iné jedlá ako v teplom období. Okrem preferencie potravín sa výrazne mení aj náš metabolizmus i energetická hladina. Nechce sa nám cvičiť a častejšie siahame po teplých jedlách aj nápojoch. Aj keď je vonku studený chlad, existuje spôsob, ako sa zohriať zvnútra. Zimné zdravé jedlo zohreje nielen vaše telo, ale pomôže vám k udržaniu zdravia počas týchto náročných chladných dní. 

Zdroj: Marlon Alves, Unsplash

Med pre zdravie 

Populárny včelí med je známy svojim zdravotným prínosom a často je hlavnou zložkou v mnohých domácich liekoch a liečbe alternatívnou medicínou. Jeho vôňa, farba a chuť závisí od typu kvetov, z ktorých je vyrobený, takže si môžete vyberať z nespočetného množstva odrôd. Med je vynikajúci vďaka svojim antibakteriálnym a protizápalovým vlastnostiam, pomáha pri potláčaní kašľa, popáleninách a hojení rán, pri hojení vredov tráviaceho traktu a trávení. Prispieva k zdraviu srdca, zvyšovaniu športového výkonu i zdravej pokožke a krásnym vlasom.

Je skvelou alternatívou cukru, ale konzumujte ho s mierou, pretože sa v tele správa ako cukor. Med sa neodporúča podávať deťom do 1 roka, hrozí riziko botulizmu. 

Zdroj: Art Rachen, Unsplash

Sušené ovocie ako pochúťka

Sušené ovocie je jednou z najlepších potravín, ktorú si môžete v zime dopriať. Je zdravou alternatívou k mastným vyprážaným jedlám, ktoré vám počas studených dní dodávajú pocit sýtosti. Sú plné dôležitých živín, vitamínov, bielkovín a zdravých tukov. Pomáhajú pri chudnutí a znižujú riziko mnohých chronických ochorení. Okrem toho sušené ovocie prospieva aj pokožke, ktorá v zime nadmerne trpí vysušením.

Suché ovocie a orechy ako mandle, vlašské orechy, kešu prirodzene zvyšujú teplo v našom tele, čo prispieva k väčšej pohode počas chladných dní.

Zdroj: Fati Mohebbi on Unsplash

Teplé polievky pre dušu 

Polievka je dokonalé zimné jedlo, samozrejme, ak do nej nepridáte príliš veľa soli či smotany. Ideálne je ako základ využiť vývar - kurací, mäsový alebo zeleninový. Ak do polievky pridáte strukoviny, napríklad fazuľu, šošovicu, cícer, pričom nezáleží, či ide o strukoviny sušené alebo z konzervy. Takto si doprajete vynikajúcu porciu bielkovín a vlákniny bez zbytočného tuku. Proteín a vláknina obmedzujú chuť do jedla tým, že spomaľujú trávenie a kontrolujú hladinu cukru v krvi, čo môže pomôcť dostať hlad pod kontrolu a zlepšiť náladu.

Zdroj: Marlon Alves, Unsplash

Zdroj: bazar.sk, unsplash.com

Diskusia k článku: