Bazar.sk

Ktoré plemená psov sa najviac hodia k deťom?

03. 02. 2022

Keď chcete priviesť domov psíka a máte deti, neberte výber plemena na ľahkú váhu.

Možno vás nahovorili deti alebo sami túžite po malom štvornohom priateľovi, ktorý by bol vašim ratolestiam najlepším kamarátom. V takom prípade by ste sa mali poobzerať po plemene s pokojným a vyrovnaným temperamentom. Psík by mal byť dostatočne pokojný a trpezlivý, aby dokázal v pohode zniesť nadšenie a energiu malých detí a časom z neho vyrástol verný spoločník najmenších členov domácnosti.

Zdroj: Alicia Jones, Unsplash

Zlatý retriever

Toto plemeno patrí dlhodobo k najobľúbenejším rodinným spoločníkom. Sú to veľmi priateľské, ľahko vycvičiteľné, lojálne, priateľské a celkovo veľmi dobré psíky. Ich zvedavosť a nezbednosť dokáže zabaviť celú rodinu na dlhé roky. Retriever bol vyšľachtený na lov vtákov, najmä vodného vtáctva, takže bude s vami veľmi rád behať i plávať. Má veľa energie, ktorú potrebuje vycvičiť a pripravte sa aj na pĺznutie jeho nádhernej srsti.

Zdroj: bazar.sk

Border kólia

Kólie sú známe svojou priateľskou povahou a družnosťou, čo z nich robí mimoriadne milé plemeno. Chovatelia i majitelia vyzdvihujú najmä ich inteligenciu, aj túžbu potešiť svojho pána. Zvyčajne bývajú veľmi trpezlivé a ľahko chápu príkazy. Títo atletickí psi vyžadujú veľa cvičenia, takže sú vhodní pre aktívnu rodinu, ktorá rada trávi voľný čas prechádzkami, turistikou či akýmkoľvek pohybom. Štvornohého miláčika poteší hádzanie loptičky, lietajúceho taniera, plávanie.

Zdroj: bazar.sk

Mopslík

Väčšina mopslíkov miluje pozornosť a hry, čo majú spoločné s malými deťmi. K nim bývajú milí, trpezliví a nežní. Starostlivosť o nich je jednoduchá, no v teplom letnom počasí čelia riziku rôznych zdravotných problémov. Kvôli krátkemu ňufáku by ste sa mali pripraviť na chrápanie, hlasné dýchanie a smrkanie, ktoré budete počúvať. Ich pokojný temperament je v súlade s tým, na čo boli vyšľachtení a čo im ide najlepšie – posedávanie v lone majiteľa. Nemusíte sa obávať, že by vyštartovali po vašom malom synovi či dcére. 

Zdroj: bazar.sk

Nie všetky psy sa hodia k deťom

Miniatúrne plemená bývajú krehké a mohli by sa v prítomnosti rozradostených detí zraniť. Väčšie plemená sa rýchlo učia aj prispôsobujú, no môžu obľubovať drsnejšie hry a ich veľkosť môže spôsobiť aj nechcené zranenie menšieho dieťaťa. Dôležité je tiež zvážiť energiu psíka, tí s vysokou energiou potrebujú veľa cvičenia, výcvik a pevnejšiu ruku. Nezabúdajte však ani na deti, aj ony by sa mali naučiť, ako sa správať ku psíkom, aby ste si spoločný čas užívali v harmónii a radosti.

Zdroj: Daniela Popescu, Unsplash

Zdroj: bazar.sk, unsplash.com

Diskusia k článku: