Bazar.sk

Ako si udržať zdravie a pohodu prirodzeným spôsobom

05. 02. 2022

Byť zdravý a fit aj v zime je túžbou mnohých z nás. Tieto 3 tipy môžete vyskúšať hneď.

Váha a kondícia sú hlavnými ukazovateľmi zdravia. Ak nie sme spokojní s našou aktuálnou hmotnosťou, mali by sme si uvedomiť, že žiadne zázračné riešenia, ani rýchle diéty z dlhodobého hľadiska nefungujú. To, čo sme roky naberali, budeme zhadzovať postupne, približne rovnako dlho. Tu je niekoľko prirodzených a jednoduchých spôsobov, ktoré vám pri chudnutí a zlepšovaní kondície môžu pomôcť. Pritom nezabudnite, že akýkoľvek pokus o chudnutie by ste mali najprv prediskutovať so svojim lekárom.

 

Zdroj: Peter Conlan, Unsplash

Jedlo a cvičenie je základ

Najdôležitejšia a najvýraznejšia zmena, ktorú budete musieť na ceste za zdravím urobiť, je diéta a cvičenie. Muž by mal denne prijať približne 2 500 kalórií, žena 2 000. Pritom je dôležité dbať nielen na to, koľko jeme, ale aj z čoho sa náš jedálniček skladá. Pokiaľ ide o pohyb, odborníci odporúčajú 75 minút intenzívnejšieho cvičenia a 150 minút miernejšieho cvičenia. Ak nechcete chodiť do posilňovne, môžete si zriadiť svoju posilňovňu doma a vybaviť ju základným náradím, činkami, posilňovačmi. Na von budete potrebovať dobrú obuv a oblečenie na beh. Príjemným spestrením fyzických aktivít sú smart hodinky.

Zdroj: Jenny Hill, Unsplash

Nezabúdajte na kvalitný oddych a relax

Štúdie zistili, že nadváha sa spája s nedostatkom spánku. Ľudia, ktorí spia v noci menej než šesť hodín, majú vyššiu mieru obezity. Spánok totiž súvisí so spomalením metabolizmu a hormónmi grelínom a leptínom, ktoré v bdelom stave vysielajú do mozgu signály o hlade. Najúčinnejším spôsobom ako vypnúť a relaxovať sú dýchacie cvičenia, ktoré spočívajú v spomalení nádychov a výdychov. Veľmi pozitívne pôsobí aj kúpanie a oddych vo vani, počúvanie jemnej uvoľňujúcej hudby. Ideálnym doplnkom je bylinkový čaj.

Zdroj: bazar.sk

Pohyb rôzneho druhu sa počíta

Ak si nedokážete v dennom režime vyhradiť pevný čas na cvičenie, nechajte priestor svojej kreativite a doprajte si akýkoľvek pohyb. Keď vstanete z postele, zaskáčte si, spravte 10 klikov, 10 drepov, 10 brušákov. Upracte izbu, byt alebo celý dom. Jednoduché vysávanie, umývanie dlážky, vynesenie smetí, to všetko sa počíta. Keď sa dá, stojte. Pri sušení vlasov, čítaní, telefonovaní. Ak idete von, nechajte auto doma, prípadne zaparkujte čo najďalej, aby ste sa prešli.  

Zdroj: CDC, Unsplash

Zdroj: bazar.sk, unsplash.com

Diskusia k článku: