Bazar.sk

Toto ovocie vám v zime upevní imunitu.

14. 02. 2022

V chladných dňoch zvyčajne siahame po teplých a hutných jedlách, no tieto tri druhy ovocia podporia vašu imunitu a pomôžu vám udržať zdravú váhu.

Chladné počasie pretrváva naďalej, a tak si zvyčajne doprajeme výživnú hustú polievku, vývar alebo zeleninu. Ovocie by sme však zo svojho jedálnička nemali vynechať. Najväčšou hviezdou v boji proti nachladnutiam a chorobám je vitamín C. Je známy najmä svojim výrazným účinkom voči vírusovým ochoreniam. Odborníci radia rozložiť si jeho konzumáciu počas celého dňa, keďže vitamín C je rozpustný vo vode a ak ho telo nespotrebuje, vyplavuje ho von. Vitamín C pomáha telu vytvárať biele krvinky, ktoré útočia na vírusy a baktérie. Možno nezabráni tomu, že ochorieme, ale dokáže skrátiť dĺžku a znížiť závažnosť priebehu ochorenia.

Zdroj: Aarón Blanco Tejedor, Unsplash

Jablko denne a nepotrebujete lekára

Jedno z najpopulárnejších ovocí v našich končinách je jablko. Zvyčajne ho mávame dostatok aj počas zimy, pretože sa ľahko a jednoducho skladuje. Jedno jablko obsahuje toľko vitamínu C ako napríklad zväzok reďkoviek. Zároveň sú výborným zdrojom vlákniny a obsahujú viaceré antioxidanty. Preto sú vhodné aj pre ľudí, ktorí si strážia líniu. Benefity jabĺk sa spájajú s znižovaním tlaku, rizika vzniku cukrovky, srdcovo cievnych ochorení i rakoviny.

Zdroj: Shelley Pauls, Unsplash

Hrušky pomáhajú bojovať s ochoreniami

Toto jemné, sladké, vláknité ovocie je bohaté na antioxidanty, vitamíny a vlákninu. Ako súčasť vyváženej, výživnej stravy môže konzumácia hrušiek podporiť chudnutie a znížiť riziko rakoviny, cukrovky a srdcových chorôb. Pomáhajú pri trávení, uvoľňujú zápchu a pomáhajú živiť zdravé baktérie v tráviacom trakte. Preto sa považujú za prebiotiká a spájajú sa so spomaľovaním starnutia a zlepšením imunity.

Zdroj: Jonathan Mast, Unsplash

Granátové jablko je zdravá bomba

Granátové jablká patria medzi tzv. super potraviny a v medicíne sa využíva už vyše 1000 rokov. To znamená, že jeho krásne červené semienka obsahujú veľké množstvo antioxodantov, ktoré nás ochránia pred rôznymi ochoreniami. Napríklad vďaka vitamínom a minerálom v granátovom jablku sa naše telo dokáže brániť pred vznikom srdcových ochorení, rakovinou a táto lahôdka chráni aj náš mozog pred stratou pamäti. Šťava z jedného granátové jablka pokryje vyše 40 % vášho denného príjmu vitamínu C.

Zdroj: bazar.sk

Zdroj: unsplash.com, bazar.sk

Diskusia k článku: