Bazar.sk

Túto zeleninu si ľahko vypestuje aj začiatočník

16. 03. 2023

Ak chcete byť zdraví a vypestovať si vlastnú chutnú zeleninu, no ste v záhradníčení začiatočník, stavte na tieto druhy.

Prichádza posledný februárový týždeň a to je najvyšší čas porozmýšľať, nad tým, čo by ste si priali počas nadchádzajúcej sezóny pestovať.  Nezáleží na tom, či máte šťastie na vlastnú záhradku, využívate komunitné záhradky na sídliskách alebo si len chcete pestovať zeleninu na balkóne. Ak si vyberiete správne typy zeleniny, úspech vás neminie a v lete si budete môcť pochutnávať na vlastnej chutnej úrode.

Zdroj: Filip Urban, Unsplash

Šalát

Túto chutnú prílohu vypestuje aj úplný začiatočník. Môžete ho zasadiť rovno na záhradke alebo začať pestovať doma a potom vysadiť von. Semená vysievajte na jar do vlhkej, dobre pripravenej pôdy alebo kompostu približne 1 cm hlboko. V záhrade zabezpečte ochranu pred slimákmi. Ak budete sadiť sadeničky, nechajte medzi nimi vzdialenosť 10-20 cm. Na odrody šalátu s voľnými listami sa môžete tešiť už o 6 týždňov, na tie so srdiečkom o 10.

Zdroj:Monika Grabkowska, Unsplash

Mrkva

Pokiaľ ju vysadíte do voľnej, piesočnej pôdy, odmení sa vám bohatou úrodou. Nevadí jej ani mráz. Mnoho začiatočníkov je prekvapených, keď zistia, že ich mrkva nemá taký pekný tvar, ako poznáme z obchodov, naopak, je krátka a zdeformovaná. Príčinou býva väčšinou chudobná a skalnatá pôda, preto je dôležité mrkve poskytnúť mäkkú, sypkú pôdu, ktorá dobre odvádza vodu. Stačí primiešať trochu piesku a nesadiť ju na husto.

Zdroj: David Holifield, Unsplash

Reďkovky

Jedna z najrýchlejšie dozrievajúcich plodín, ktorú môžete zbierať už o 3 týždne. Aj z tohto dôvodu je dobré reďkovky nezasiať naraz, ale niekoľko semien s odstupom jedného či dvoch týždňov, aby ste mohli zbierať úrodu nepretržite dlhšie obdobie. Reďkovkám sa darí na záhonoch aj v kvetináčoch. Sú skvelými spoločníkmi mrkvy, preto keď zmiešate semienka oboch druhov zeleniny, poradia si aj v tvrdšej pôde. Reďkovky sa pretlačia cez pôdu a rozdrvia ju pre mrkvy.   

Zdroj: Jo Lanta, Unsplash

Zdroj: bazar.sk, unsplash.com

Diskusia k článku: