Bazar.sk

Čo by ste mali spraviť v záhrade tento mesiac, aby ste si ju v lete užili?

10. 03. 2022

Zasaďte si krásne ruže, voňavé pivonky i užitočnú cibuľu. Kvety vám spravia radosť a zelenina udrží zdravie.

Marec je jeden z nevyspytateľných mesiacov. Hoci v polovici mesiaca nastupuje oficiálne jar, môže sa stať, že teploty pomaly stúpajú, no príde aj mráz. Slnečné dni ponúkajú príležitosť vyjsť do záhradky a upratať po zime, začať pripravovať záhony a zasiať semienka. Odborníci pripomínajú, že je to ideálny čas založiť si záhradný denník. Pomôže vám systematicky vylepšovať vašu záhradku v priebehu ďalších rokov.

Zdroj: Robin Wersich, Unsplash

Prerežte ruže

Rezy by nemali byť viac ako 5 mm nad púčikom a mali by sa od neho zvažovať smerom nadol, aby sa na púčiku nehromadila voda. Odrežte všetky mŕtve, choré, vretenové či krížiace sa stonky. Rezy musia byť čisté, preto si najprv záhradnícke nožnice dobre naostrite. Na väčšie stonky použite nožnice alebo aj prerezávaciu pílu.     

Zdroj: Sergey Shmidt, Unsplash

Vysaďte cibuľky a zemiaky

Marec je vhodný mesiac na sadenie šalotky, cibule, aj skorých zemiakov. Cibuľa je výborná a všestranná zelenina, ktorá sa hodí do množstva jedál, takže určite oceníte, ak ju budete mať po ruke. Môžete ju sadiť zo semienka, aj ako sadzačku, čo je najjednoduchší a najrýchlejší spôsob ich pestovania, ktorý prinesie skoršiu úrodu. Cibuľa zo semena je zase trvanlivejšia, takže sa dá dlhšie skladovať.

Zdroj: Jonathan Kemper, Unsplash

Pripravte si farebné leto

Cibuľoviny sú aj nenáročné okrasné kvety, ktoré vás potešia svojimi farbami a vôňami. Typické sú napríklad letné gladioly, pivonky či ľalie. Cibuľky sa vysádzajú za sucha, bez listov, bez koreňov. Zasaďte ich čo najskôr. Ak ich budete dlho skladovať, môžu neskôr zle kvitnúť. Vysádzajte do dvoj až trojnásobnej hĺbky, napríklad pre päť centimetrovú cibuľku vykopte jamu hlbokú 10-15 cm.

Zdroj: Pelargoniums for Europe, Unsplash

Zdroj: bazar.sk, unsplash.com

Diskusia k článku: