Bazar.sk

Chcete byť múdrejší? Začnite hrať na hudobnom nástroji.

17. 03. 2022

Hudba vám prinesie množstvo benefitov – pomôže vybudovať sebadôveru, zlepší pamäť aj rozšíri okruh priateľov.

Nemecký filozof Friedrich Nietzsche povedal, že bez hudby by bol život chybou. Albert Einstein zase tvrdil, že ak by nebol fyzik, bol by asi hudobník. Známy je jeho výrok: „Život bez hrania hudby je pre mňa nepredstaviteľný. Svoje sny žijem v hudbe. Život vidím cez hudbu....Viem, že v živote mám najväčšiu radosť zo svojich huslí.“

Zdroj: Wes Hicks, Unsplash

Hudba zlepšuje činnosť mozgu

Zdá sa, že najväčšie mozgy ľudstva mali pravdu. Viaceré štúdie poukazujú na súvis hudobnej výchovy a akademického úspechu u detí i dospelých. Hra na hudobný nástroj stimuluje mozog a zlepšuje jeho funkcie ako je pamäť či abstraktné uvažovanie, ktoré sú nevyhnutné pre matematiku i vedu. Podporuje tiež kreativitu, pretože do každej skladby vkladá hudobník niečo vlastné, niečo zo seba. Jeho vnútorné prežívanie tak dostáva kreatívne vyjadrenie a stáva sa ďalšou inšpiráciou.

Zdroj: Elijah M. Henderson, Unsplash

Podporuje spoločenský život

Hra na hudobný nástroj nie je len vynikajúci spôsob ako si cibriť mozog, ale výborne funguje aj na rozširovanie vášho sociálneho okruhu. Nezáleží na tom, či hráte na píšťalku, klavír, bicie či gitaru. Keď sa dostanete medzi hudobníkov, získate tak možnosť vytvárať si nové vzťahy s ľuďmi, s ktorými vás spája vášeň k hudbe. Pomáha tiež posilňovať tímového ducha, rozvíjať vodcovské schopnosti a názorne ukazuje prínos komunikácie a spolupráce s inými ľuďmi.

Zdroj: Jon Tyson, Unsplash

Pomáha odbúravať stres

Hudba upokojuje. Je vedecky dokázané, že znižuje srdcovú frekvenciu, krvný tlak, hladinu stresových hormónov a vplýva na naše emócie. Pomalá, klasická hudba má výrazný relaxačný účinok na našu myseľ i telo. Hra na hudobný nástroj je jeden z najvhodnejších spôsobov ako uniknúť zo stresu každodenného života. Terapeuti ju využívajú aj pri liečbe depresie a demencie.

Zdroj: Mariana Vusiatytska, Unsplash

Zdroj: bazar.sk, unsplash.com

Diskusia k článku: