Bazar.sk

Ako v horúčavách udržať v byte chlad.

09. 07. 2022

Ak vonku stúpa teplota do vysokých horúčav, väčšina ľudí zapína klímu. Čo tí, ktorí ju nemajú? Prinášame vám 3 tipy, ktoré zabránia prehrievaniu vášho bytu.

Horúčavy leta nás nútia hľadať útočisko v prírode, v chládku, pri vode, v lese. Lenže čo doma, ak nemáte klimatizáciu, prípadne sa snažíte používať ju len výnimočne? Nezúfajte. Stále existuje množstvo spôsobov, ako si poradiť a udržať svoje obydlie chladnejšie. Pozrite si naše užitočné tipy a nechajte sa inšpirovať. Ak ale trávite veľa času doma, vaše izby sú otočené na juh, zohnať si klimatizačnú jednotku stojí za zváženie.

Zdroj: mahdi chaghari na Pexels

Využite ventilátory

Ventilátor je zvyčajne lacnejšia záležitosť ako klimatizácia. Máte dostatočný výber, môžete si zvoliť stolný alebo vežový. Pri ventilátoroch však pamätajte na to, že vzduch nechladia, ale ním hýbu. Preto sa cítite chladnejšie. Vánok vám pomáha odparovať vlhkosť z pokožky. Je teda zbytočné, aby ste nechávali zapnutý ventilátor v miestnosti, kde nikto nie je. Len zbytočne zvyšujete náklady na energie. Pri nastavovaní ventilátora sa ho snažte umiestniť ho v rovnakej výške alebo nižšie ako ste vy, napríklad na podlahu alebo nízky stolík tak, aby smeroval nahor. To vyfúkne chladnejší vzduch nahor, namiesto toho, aby na vás prúdil teplejší vzduch, ktorý stúpa hore.

Zdroj: Галина Ласаева na Pexels

Vymeňte rúru za gril

Nič nevykúri miestnosť rýchlejšie ako 200 stupňová rúra. Ak môžete, radšej ju v horúcom lete nezapínajte. Aj samotné horáky vyžadujú určité teplo, takže si dobre premyslite, ktoré kuchynské náradie použijete a vyberajte hrncepanvice strategicky. Ak nutne potrebujete trúbu použiť, skúste večer, keď sa vonkajší vzduch ochladí a otvorte okná dokorán. Trúbu môžete vymeniť za vonkajší gril. Nezabudnite, že aj ostatné spotrebiče ako je umývačka, sušička či práčka vytvárajú pri používaní teplo.

Zdroj: Ron Lach na Pexels

Doprajte si studenú sprchu

Keď ste vyskúšali všetko, zatemnili okná, utesnili dvere, vypli žiarovky a stále vám je horúco, vráťte sa k osvedčenej klasike. Schlaďte sa pred spaním studenou sprchou, aby ste sa mohli dobre vyspať. Na nočný stolík si dajte fľašu s rozprašovačom a vlažnou vodou, aby ste si v noci mohli ochladiť tvár. V noci otvorte okná, aby ste mohli dnu vpustiť chladnejší vzduch. Ideálne je, aby ste vytvorili prievan, no ak sa to nedá, umiestnite ventilátor do okna, aby ste urýchlili prúdenie studenšieho vzduchu.  

Zdroj: Karolina Grabowska na Pexels

Zdroj: bazar.sk, pexels.com

Diskusia k článku: