Bazar.sk

Najchutnejšie a najzdravšie potraviny sú domáce. Kúpite ich aj u nás.

01. 08. 2022

Jedlo vypestované miestnym pestovateľom je čerstvé, má vyššiu nutričnú hodnotu a nestráca na kvalite dlhou prepravou.

Vlastnými rukami dopestované jedlo je nielen chutnejšie, ale aj zdravšie než to, ktoré bežne kúpite v potravinách. Viete presne odkiaľ pochádza, ako ho záhradkár pestujete a ako sa o neho stará, čím, kedy a ako ho hnojí a chráni pred škodcami. Jeho výhodou je, že je čerstvé a dobré aj pre planétu. Na to, aby sa dostalo na váš tanier totiž nemusí prekonať tisíce kilometrov a množstvo dní. Nedozrieva po ceste, ale priamo na kríku, strome či viniči. Ak si nemôžete pestovať vlastnú produkciu v záhradke, nemajte obavy. U nás kúpite kvalitné domáce potraviny od lokálnych pestovateľov, chovateľov a výrobcov za výhodné ceny.

Zdroj: Sharon McCutcheon na Pexels

Med je považovaný jedlo bohov

Med je vynikajúci antioxidant, má silné protizápalové vlastnosti, prispieva k efektívnemu hojeniu rán. V starovekom Grécku ho opisovali ako „jedlo bohov“, v Číne bol klasifikovaný ako liek. Skladá sa z aminokyselín, vitamínov, minerálov a cukru. Má vysoký obsah fruktózy, vďaka čomu je sladší ako cukor, ale na rozdiel od neho má mierny glykemický index. To znamená, že nezvyšuje hladinu cukru v krvi tak rýchlo. Odborníci odporúčajú dve polievkové lyžice denne, aby sme využili všetky jeho benefity.

Zdroj: pixabay

Čučoriedky sú super potravinou

O týchto malých fialových bobuliach sa hovorí, že sú malí silní bojovníci, ktorí pomáhajú budovať náš imunitný systém. Sú plné antioxidantov a fytoflavinoidov, majú tiež vysoký obsah draslíka a vitamínu C. Nielenže môžu znížiť riziko srdcových chorôb a rakoviny, ale sú aj protizápalové a podporujú zdravie tráviaceho traktu. Existujú dokonca štúdie, ktoré potvrdzujú, že čučoriedky nám pomáhajú zlepšiť pamäť. Tým, že bojujú s voľnými radikálmi v mozgu, ktoré poškodzujú neuróny v našom mozgu, pomáhajú aj ako prevencia chorôb súvisiacich s vekom.

Zdroj: veeterzy na Pexels

Kvalita od chovateľov

Na bazar.sk nájdete okrem chutnej domácej rastlinnej stravy aj zaujímavú živočíšnu produkciu. Napríklad mäso z diviny má viacero zdravotných benefitov. Okrem vysokého obsahu bielkovín sú to aj ďalšie živiny ako napríklad omega-6 mastné kyseliny. Pomáha tak zvyšovať energiu a podporuje rast svalov. Mäso z diviaka má silnú, orechovú, bohatú chuť, ktorá je jedinečná a často nie je porovnateľná s inými druhmi mäsa. Okrem neho však môžete kúpiť aj domácu hydinu – kurence, kačice, sliepky, husi, morky, ale aj husokačky. Gazdovia vám ich očistia aj spracujú. Nezabudnite tiež na výborné domáce vajíčka.

Zdroj: Pixabay

Zdroj: bazar.sk, pixabay.sk

Diskusia k článku: