Bazar.sk

Z dieťaťa tínedžer? Prispôsobte izbu jeho potrebám.

06. 08. 2022

Záleží na vašej predstave, rozpočte a zhode s dcérou alebo synom, či v detskej izbe vymeníte pár kusov nábytku, len ju premaľujete alebo celú zariadite na novo.

Detská izba by mala byť miestom, kam deti odchádzajú, keď potrebujú vypnúť, uvoľniť sa a užiť si svoje súkromie. Tak, ako vaši drobci rastú, menia sa ich potreby a izby by tomu mali zodpovedať, aby sa tínedžerom v nich pohodlne oddychovalo, príjemne učilo a mohli sa venovať svojim koníčkom. Počítajte s tým, že množstvo oblečenia, ktoré majú, bude naďalej narastať, takže budú potrebovať viac miesta, zrejme si budú častejšie volať kamarátov a tí by mali niekde prespať, v izbe bude vhodné vyčleniť aj kútik pre ich koníčky.

Zdroj: Vlada Karpovich na Pexels

Nekupujte všetko nové

Deti zo svojho roztomilého fialového alebo zeleného nábytku jedného dňa vyrastú a budú potrebovať iný, väčší, ktorý im bude lepšie vyhovovať. Lenže tínedžeri menia svoje názory každý týždeň, preto môže byť náročné vybrať im niečo, čo bude vyhovovať ešte o niekoľko rokov. Pred tým, než sa pustíte do nakupovania, prejdite si jednotlivé kusy nábytku a vyberte také, ktoré si môžete ponechať, lebo sú ešte funkčnéesteticky zaujímavé. Mnohé možno stačí len premaľovať alebo prelakovať, prípadne vymeniť len niektoré diely.

Zdroj: pixabay

Staršie dieťa väčšie nároky

V tomto období deti veľmi rýchlo rastú, a preto budú určite potrebovať väčšiu a širšiu posteľ, než je klasická detská. Pohodlný spánok je základ zdravia a malá posteľ im nemusí poskytovať potrebný priestor. Ak máte v detskej izbe málo priestoru, môžete vyskúšať tínedžerskú posteľ zdvihnúť do výšky a kúpiť posteľ s vysokým lôžkom. Jej výhodou je, že získate priestor pod posteľou, ktorý môžu deti využiť na štúdium, hranie hier, oddych. Viete tam umiestniť aj rozkladaciu pohovku, na ktorej sa vyspí aj kamarát na prespávačke.

Zdroj: Antoni Shkraba na Pexels

Vytvorte zóny záujmov

S vyšším vekom narastá aj študijná záťaž. Dieťa bude potrebovať priestranný stôl na štúdium, kde si môže rozložiť svoje veci a pomôcky do školy, k nemu pohodlnú stoličku. Zíde sa vám aj množstvo úložných priestorov, či už na oblečenie, knihy, hudobné nástroje alebo hry. V izbe bude tráviť zrejme viac času než s vami a rodinou. Zíde sa mu oddychový kútik na leňošenie s kreslom, sedačkou alebo vakom na sedenie, s televízorom alebo hifi, na stenu im môžete jednoducho upevniť bicykel či gitaru. Nezabudnite na osvetlenie, s ktorým vyčarujete dokonalú atmosféru pokoja.

Zdroj: cottonbro na Pexels

Zdroj: bazar.sk, pexels.com

Diskusia k článku: