Bazar.sk

Prichádza jeseň. Využite jej dary pre kvalitnejší život.

09. 09. 2022

Nová sezóna prináša veľa možností ako znovu nastaviť svoj životný štýl tak, aby sme boli spokojní a šťastní.

Jar je obdobím rozkvetu a začiatkov, leto symbolizuje zrenie a rast, zima predstavuje stíšenie a oddych. Jeseň má dve časti, prvou je hojnosť a zber, druhou reset. Jedna nemôže existovať bez druhej a obe príroda a zvieratá potrebujú na prežitie. Využite jemnú energiu chladného obdobia a doprajte svojmu telu i mysli nevyhnutné zmeny v každodennej rutine tak, aby ste sa prispôsobili novému obdobiu a využili jeho energiu vo svoj prospech.

Zdroj: Maria Tyutina na Pexels

Doprajte si oddych

Dni sa skracujú a prirodzene sa mení aj náš cyklus spánku a bdenia. Na rozdiel od leta, kde trávime veľa času vonku, je jeseň ročným obdobím, kedy sa telo prenesie do obdobia oddychu a relaxu. Telo vyžaduje viac spánku a mali by sme ho počúvať a dopriať mu dostatok odpočinku v posteli. Odpočinúť si môžeme aj v pohodlnom kresle, s knihou a šálkou dobrej kávy či čaju. Mnohým ľuďom prospeje ak si obujú kvalitnú nepremokavú obuv a vyberú sa na prechádzku, zacvičia si regeneračnú jogu alebo si vyskúšajú meditáciu.

Zdroj: pixabay

Uvarte si teplé jedlo

Jeseň nám prináša bohatú úrodu ovocia, ako sú jablká, hrušky, slivky, ale aj zeleniny. Je čas nahradiť ľahké šaláty pomaly varenou alebo dusenou zeleninou, aby sme dopriali zaslúžený oddych aj nášmu žalúdku. Naša žalúdočná kyselina má tiež prirodzene tendenciu klesať na sile v chladnejších mesiacoch, takže je ťažšie stráviť surovú zeleninu. Vytiahnite hrncepanvice a pustite sa do varenia vývarov, polievok a hutných omáčok.

Zdroj: Oleg Prachuk na Pexels

Buďte vonku

Kempovanie v lete ste určite zažili. Ale čo tak vyskúšať ho na jeseň? Zažijete nezabudnuteľné chvíle v prírode hýriacej množstvom farieb, bez dobiedzajúceho hmyzu a zvedavých chrobáčikov, so sviežim a čerstvým pocitom, keď sa pod stanom v teplučkom spacáku zobudíte do chladného sychravého rána. Nezabudnite si zbaliť veci na varenievybavenie do lesa, aby ste si večer mohli rozložiť oheň a v praskavom vzduchu opiecť všakovaké dobrôtky. Zídu sa vám aj teplé bundy, veľké svetremäkučké deky.

Zdroj: Josh Willink na Pexels

Zdroj: bazar.sk, pexels.com

Diskusia k článku: