Bazar.sk

3 tipy ako pripraviť záhradku na zimu.

07. 10. 2022

Začiatok jesene je ideálny čas zazimovať záhradu, aby ste si ju na jar užívali v plnej kráse.

Jeseň prináša nielen krásne farby, ale aj viacero rizík pre faunu a flóru na vašej záhrade. Fúka studený vietor, prichádzajú záplavy, ranné mrazy môžu poškodiť krehké rastlinky. Dobrá údržba sa vám násobne vráti. Nastal čas obliecť si záhradnícke rukavice a uložiť záhradu na zimný spánok. Dobrá správa je, že všetky práce stihnete aj za víkend.

Zdroj: Jeffry Surianto na Pexels

Postarajte sa o stromy

Nezáleží na tom, či máte ovocné stromy na úžitok alebo okrasné pre radosť, faktom je, že stromy veľmi rýchlo strácajú vlhkosť. Tú potrebujú, aby sa im v zime darilo. Výdatne ich polejte a zabaľte do vrecoviny. Ochránite tak najmä mladú stromčeky, ktoré nedokážu vzdorovať náročným poveternostným podmienkam. Ak zhrabávate listy, nevyhadzujte ich, navrstvite ich pod stromy, vytvoríte tak dobrú ochranu koreňov.

Zdroj: Megan Ruth na Pexels

Užite si zimné rastliny

Tešiť sa zo záhrady nemusíte len na jar. Je mnoho rastlín, ktoré vám spríjemnia prichádzajúcu zimu. Napríklad tuje, ktoré sú zrejme najvyhľadávanejšími okrasnými drevinami. Sú nenáročné, tolerantné voči poveternostným podmienkam a chorobám. Vysadiť si môžete aj mrazuvzdorné palmy. Tie znesú aj prvé mrazy, až do – 10°C.

Zdroj: ROMAN ODINTSOV na Pexels

Pomôžte si náradím

Ak máte správne náradie, práca vám pôjde od ruky. Na rozdrvenie pôdy sa vám zíde dobrý rýľ, s hrabľami máte rýchlo pohrabané popadané lístie, na výsadbu cibuliek narcisov, tulipánov, krókusov alebo zemiakov sa vám zíde sadzač. Nezabudnite ani na záhradné nožnice, pretože niektoré typy rezov je ideálne robiť na jeseň, aby ste vytvarovali stromy a kríky na nasledujúci rok.

Zdroj: Lisa Fotios na Pexels

Zdroj: bazar.sk, pexels.com

Diskusia k článku: