Bazar.sk

Pripravte deťom nezabudnuteľný Halloween.

09. 10. 2022

Halloween je príležitosť nechať deti dlhšie hore, rozprávať strašidelné príbehy a krásne sa báť. Vyberte si z jeho tradícií to najlepšie a spravte si rodinnú pohodu.

Halloween je sviatok, ktorý pripadá na noc 31. októbra. Nie je to úplne americký sviatok, ako sa u nás často hovorí. Tradícia vznikla na starodávnom keltskom festivale Samhain, keď ľudia zapaľovali vatry a nosili kostýmy, aby odohnali duchov. V ôsmom storočí pápež Gregor III určil 1. november ako deň, kedy by sme si mali uctiť všetkých svätých. Onedlho Deň všetkých svätých zahŕňal aj niektoré z tradícií Samhainu. Večer predtým bol známy ako All Hallows Eve a neskôr Halloween.

Zdroj: Toni Cuenca na Pexels

Najpopulárnejšia je tekvica

Jedna z najpopulárnejších tradícií je vyrezávanie tekvíc. V USA ich môžete vidieť takmer v každom dome na verande. Na vrchu tekvice vyrežete otvor, vydlabete semienka z vnútornej strany a vyčistíte ju. Potom vyrežete strašidelnú tvár s trojuholníkovými očami a štrbavým úsmevom. Na záver dajte dovnútra sviečku a máte svietiaceho Jack-o'-Lantern.

Zdroj: Daisy Anderson na Pexels

Strašidelná výzdoba

Halloween je vynikajúca príležitosť ako sa zabaviť pri výzdobe vášho príbytku. Môžete použiť suché kukuričné stonky, strašiakov, strašidelných zombíkov. Vystrihnúť si čiernych pavúkov alebo bielych duchov. Možno vás osloví toto roztomilé „DUO BANJO“. Sú to nesmierne talentované kostry, ktoré ovládate dotykom alebo hlasitosťou. Sú oblečené vo vidieckom štýle, hrajú duo na banjo a hýbu rukami akoby naozaj hrali.

Zdroj: bazar.sk

Príležitosť na kostým

Najzábavnejšou časťou tohto sviatku je príležitosť obliecť si kostým. Populárne sú kostýmy strašidiel, duchov, múmií, zombie, ale aj všelijaké zvieratá a kreslené postavičky. Deťom sa určite zapáči kostým pavúčia žena, mačka, čertík, smrtka, tekvička, alebo tekvička ako overal, kráľovná pavúkov, duch, kostra pre staršie deti, aj kostra pre mladšie. Parádu urobíte aj vy, napríklad v legínach či nadkolienkach halloween. Alebo si kúpte látku a ušite si kostým podľa seba.

Zdroj: Valeria Boltneva na Pexels

Zdroj: bazar.sk, pexels.com

Diskusia k článku: