Bazar.sk

Zariaďte si kuchyňu v populárnom štýle „shabby chic“.

18. 10. 2022

Ak chcete zmeniť dizajn svojej kuchyne, no neminúť veľa peňazí, zariaďte ju opotrebovanom domácom dizajne.

Shabby chic je štýl interiérového dizajnu, ktorý pripomína starý, opotrebovaný vzhľad, hoci môže ísť o úplne nové kúsky nábytku. Využíva romantické a starobylé prvky, ako napríklad kvety či girlandy. Jednotlivé kusy často pripomínajú nábytok na chatu či chalupu. Nábytok býva zvyčajne maľovaný niekoľkými vrstvami, ktoré sú zošúchané tak, aby jednotlivé farby presvitali. Kusy nábytku sú buď starožitné alebo sú starožitným podobné. Má zdôrazňovať útulnosť domova.

Zdroj: Charlotte May na Pexels

Vytvorte pohodový vzhľad

Moderná kuchyňa, pýšiaca sa vstavanými spotrebičmi síce vyzerá super štýlovo, ale ak chcete podčiarknuť špecifický charakter vášho domova, vyskúšajte shabby chic. Vymeňte skrinky za rôzne druhy a postavte ich vedľa seba. Nebojte sa zmiešať viaceré štýly, ako vidiecky, farmársky či ľudový. Na voľné a otvorené poličky vystavte dózičky, prípadne sklo alebo starožitné vychytávky a vytvoríte príjemný domácky nesúrodý štýl.

Zdroj: Tobi &Chris na Pexels

Dodajte nábytku punc histórie

Neoddeliteľnou súčasťou shabby chic štýlu je naoko zvetrané drevo, ktoré má už svoju slávu za sebou, ošúchaný náter a vyblednuté farby na textíliách. Hľadajte krásu v nedokonalých prvkoch, skvosty medzi nábytkom z druhej ruky. Najjednoduchší spôsob je ako pridať dušu nábytku je natrieť ho niekoľkými vrstvami a potom jemne obrúsiť, aby sa farba na niektorých miestach odlupovala a získali ste tak zašlý vzhľad.

Zdroj: Charlotte May na Pexels

Nezabudnite na svetlo

Lampa alebo luster má moc zmeniť akýkoľvek priestor. Využite ich na zapracovanie vintage štýlu do vašej staronovej kuchyne. Siahnite po starožitných lustroch, retro lampách, farebných svietidlách a vytvoríte tak nápadný kúsok, ktorý bude pútať pozornosť. Pri tomto štýle sa síce odporúča zamerať sa najmä na bielu farbu, ale ak si vyberiete nejaké kúsky vo výrazných farbách, opäť len dodáte kuchyni pečať jedinečnosti.

Zdroj: rawkkim on Unsplash   

Zdroj: bazar.sk, pexels.com, unsplash.com

Diskusia k článku: