Bazar.sk

Ako pripraviť jazdené auto na predaj?

30. 01. 2024

Chystáte sa predávať vaše staršie auto? Pokiaľ zaň chcete dostať čo najviac peňazí a neradi by ste na kupca čakali aj niekoľko mesiacov, mali by ste ho správne pripraviť. Ktorým veciam venovať pozornosť a čo môžete spraviť preto, aby ste vášmu vozidlu jednoducho zdvihli hodnotu?

jazdenka do článku

Zdroj: Pixabay.com

Základom je čistý exteriér

Ako sa hovorí, obal predáva. A autá nie sú žiadna výnimka. Každý záujemca chce vozidlo, ktoré bude pôsobiť a fungovať ako nové. Predtým, ako sa stretnete so záujemcom, choďte do umyvárky a poriadne opláchnite karosériu od všetkých nečistôt.

V prípade, že ste vaše auto neumývali veľmi často, jeho lak už stratil svoj prirodzený lesk a sú v ňom zažraté špiny, ktoré sa nedajú len tak ľahko odstrániť, zvážte detailing. Za pár desiatok eur vám profesionáli detailne vyčistia karosériu tak, že bude opäť vyzerať ako nová.

Čo s vizuálnymi nedostatkami?

Je na niektorých častiach karosérie vášho auta viditeľná hrdza? Mnohých záujemcov to môže odradiť a budú sa snažiť kvôli tomu zjednávať cenu. Zvážte preto, či sa vám neoplatí menšie hrdzavé bodky alebo bublinky v laku nechať opraviť.

To isté platí aj o iných nedokonalostiach, napríklad jemných škrabancoch alebo odreninách. Mnohé z nich sa dajú celkom lacno a jednoducho preleštiť, takže nemusíte riešiť drahé lakovanie.

Interiér v špičkovom stave

Pri predaji auta zohráva významnú úlohu aj interiér. Neodraďte záujemcov tým, že im odprezentujete auto so špinavým a zapáchajúcim interiérom. Ak nemáte čas na vysávanie, utieranie plastov, prípadne starostlivosť o kožené časti, obráťte sa na detailingové štúdio.

Venujte pozornosť aj tomu, ako vonia interiér. Ak z neho cítite nepríjemný zatuchnutý zápach, nechajte si ho vytepovať. Peknú vôňu mu viete jednoducho dodať prostredníctvom vonného stromčeka alebo inej voňavky určenej do auta. Široký výber vôní nájdete aj v známych supermarketoch. Široký výber osviežovačov vzduchu do auta ponúka sieť Tesco. Okrem známej značky Wunder-Baum ponúka Tesco aj vlastnú radu vôní.

jazdene auto_do clanku 03

Zdroj: Pixabay.com

Nepodceňujte technický stav

Svietiaca kontrolka na palubnej doske, ktorá signalizuje nejakú poruchu, dokáže znížiť hodnotu vášho auta aj o niekoľko stoviek eur. Preto sa snažte, aby vaše vozidlo pri predaji nezobrazovalo žiadne chybové hlásenia. Nechajte si ho zdiagnostikovať v profesionálnom servise a vypýtajte si od technika odhad, koľko by stála oprava. Následne sa rozhodnite, či sa vám do servisu oplatí investovať alebo nie.

Rovnako sa snažte vyriešiť aj vady, ktoré sú jednoznačne viditeľné, citeľné alebo počuteľné – napríklad vŕzganie nápravy pri prejazde nerovnosťami či pískanie nadmerne opotrebovaných bŕzd. Čím menej problémov kupujúci zaregistruje, tým vyššia pravdepodobnosť, že auto ihneď kúpi a nebude špekulovať ohľadom ceny. Ak sú letné alebo zimné pneumatiky vo veľmi zlom stave, zvážte ich výmenu.

jazdene auto_do clanku 02

Zdroj: Pixabay.com

Pozor na prevádzkové kvapaliny

Pred predajom si preverte, či sú všetky prevádzkové kvapaliny v aute doliate na požadovanú úroveň. Napríklad, ak záujemca pri prehliadke skontroluje stav oleja a zistí, že jeho hladina je pod úrovňou minima, môže ho to odradiť. Pozornosť venujte nielen oleju, ale aj chladiacej či brzdovej kvapaline.

Nová technická a emisná kontrola

Blíži sa termín pravidelnej technickej a emisnej kontroly vášho auta? Pokiaľ je to možné, dajte ju spraviť ešte pred predajom. Ak má vaše vozidlo novo-spravené kontroly, pre záujemcu to bude jasný znak, že je v dobrom technickom stave. Nemusí riskovať, že kúpi auto, pôjde s ním o mesiac na technickú a emisnú kontrolu, neprejde ňou a bude musieť investovať stovky eur do servisu.

Pripravte všetky dokumenty

Vopred si nachystajte všetky dokumenty, ktoré budete potrebovať na prepis auta. Hlavne veľký technický preukaz a kartičky technickej a emisnej kontroly. Ak má vaše auto na sklách nalepené ochranné fólie, mali by ste k nim mať certifikát o profesionálnej aplikácii. Viac o certifikátoch nájdete tu.

Bonusom, ktorý zdvihne hodnotu auta pri predaji, je servisná knižka s kompletnými záznamami o vykonaných opravách počas celej životnosti vozidla. Ak ju nemáte, pohľadajte aspoň faktúry alebo iné potvrdenia o servise. Pre kupujúceho si pripravte tiež náhradný kľúč.

Praktický tip: Ak bolo vaše auto v minulosti havarované, dosť pomôže, keď budete vedieť kupujúcemu ukázať fotky z nehody. Nebude tak pochybovať o tom, či náhodou nebolo poškodené viac ako tvrdíte.

Dajte si dokopy príslušenstvo

Príslušenstvo dokáže značne zvýšiť hodnotu auta pri predaji. Záujemcovi o kúpu môžete ponúknuť napríklad druhú sadu pneumatík na diskoch, nosiče, strešný box, koberčeky, gumové rohože do interiéru, prípade iné doplnky, ktoré ste si kúpili k vášmu vozidlu.

PR článok

Diskusia k článku: