Bazar.sk

7 tipov, ako dodať záhradnému posedeniu očarujúcu atmosféru

28. 02. 2024

Mnoho z nás si potrpí na vyššie vonkajšie teploty jarných a letných mesiacov a vonkajšie aktivity, ktoré k nim neodmysliteľne patria. Do tejto kategórie samozrejme patria aj rôzne posedenia na záhrade, či už s rodinou, priateľmi alebo len tak sami so sebou.

sedenie do clanku

Zdroj: Shutterstock.com

Ak sa však rozhodnete tento rok svoje záhradné posedenie trochu vylepšiť a dodať mu „šmrnc“, pripravili sme si pre vás pár nápadov. Vďaka týmto 7 nápadom môžete vašu terasu alebo záhradku premeniť na malebné útočisko, kde môžete relaxovať, zabávať sa a znova nadviazať kontakt s prebúdzajúcou sa prírodou.

Či už máte priestranný dvor alebo malý balkón, existuje veľa spôsobov, ako váš vonkajší priestor využiť čo najlepšie a vytvoriť si vlastnú oázu pokoja priamo za oknom. Ak sa o nich chcete dozvedieť viac, čítajte s nami!

1. Pridajte viac zelene

Altánky a terasy sú často umiestnené priamo v záhrade, takže pridať viac zelene sa ponúka samo. Ani v prípade balkónov či oddelených terás však zelenú zložku určite nezanedbávajte. Visiace pletené košíčky, popínavé rastliny, väčšie alebo menšie kvetináče – to všetko dokáže skvele vylepšiť atmosféru krásnym vizuálom a príjemnou vôňou.

Bonusom je, ak má zvolená zeleň okrem estetického prvku aj užitočné využitie – niektoré košatejšie alebo popínavé rastliny môžu slúžiť na vytvorenie tieňa pred slnkom, iné môžu zase odpudzovať otravný hmyz a samostatnou kategóriou z hľadiska užitočnosti sú bylinky, ktoré sa vynikajúco hodia na dochutenie záhradnej grilovačky. Zelené prvky síce vyžadujú istú dávku starostlivosti, dobrým výberom rastlín však môžete túto nutnosť obmedziť na minimum.

2. Dôraz na pohodlie

Ak chcete, aby ste vy aj vaši hostia zvládli pri posedení stráviť viac času, rozhodne odporúčame zainvestovať do trochy komfortu. Čalúnené záhradné kreslá, pohovky alebo hojdacie siete, to všetko môže dodať vášmu posedeniu pohodlie a štýl. Dôraz v tomto smere klaďte hlavne na istú dávku ergonómie, ktorá poskytne telu vás a vašich hostí potrebnú oporu pri dlhšom sedení.

Dôležité sú z tohto hľadiska aj menšie detaily – mäkké vankúšiky, teplé deky alebo podsedáky zaručia, že budete pripravení aj na trošku chladnejšie počasie, ak sa posedenie náhodou pretiahne do noci.  Tieto doplnky tiež poskytujú skvelú možnosť pridať do priestoru farbu a štýl, preto buďte pri ich vyberaní dôkladní – sú to totiž detaily, ktoré dotvárajú harmonický a príjemný dojem celku.

3. Vytvorte ústredný bod

Navrhnite priestor tak, aby mal jeden ústredný bod, ktorý upúta pozornosť a celý ho priestorovo ukotví. Ústredný bod môže byť napríklad ohnisko, ktoré môže slúžiť ako zhromaždisko pre vašu rodinu alebo priateľov, fontánka, ktorá do vašej oázy prinesie upokojujúce zvuky a pocit pokoja alebo socha, ktorá pridá posedeniu osobitosť a sofistikovanosť.

Toto je samozrejme iba pár návrhov z obrovského množstva a ako ústredný bod môže slúžiť skutočne čo si len zmyslíte – v každom prípade však dbajte na to, aby ste daný predmet strategicky vhodne umiestnili a vytvorili z neho skutočný stredobod pozornosti.

Vytvorením ústredného bodu vylepšíte dizajn vášho vonkajšieho posedenia a získate možnosť vytvoriť nezabudnuteľný zážitok pre vás aj pre vašich hostí.

4. Pridajte viac textúr

Pri dizajnovaní posedenia (alebo čohokoľvek iného) je vždy vhodné dať si pozor na prílišnú jednotvárnosť, ktorá môže vo výsledku pôsobiť fádne a neurčito. Okrem odlišných farieb odporúčame tento princíp brať do úvahy aj pri výbere textúr.

Zapojenie a skombinovanie rozličných textúr, ako napríklad dreva, prútia, bambusu, kovu a textílii dodá vášmu vonkajšiemu posedeniu hĺbku a zaručí, že si získa záujem okolia. Pri výbere je však dobré postupovať s citom, pretože „prekombinovanie“ môže mať za následok istú strakatosť a nedostatok vizuálnej harmónie.

V prvom rade je dobré si zvoliť základné materiály, ktoré tvoria základ posedenia. Drevo, kameň alebo ratan poskytujú prirodzenú štruktúru a teplo a skvele sa k ním hodí mäkký nábytok a textil. Kovové prvky zase prinášajú nádych modernity a môžu slúžiť ako príjemný vizuálny kontrast, ktorý pritiahne pozornosť a rozbije monotónnosť.

5. Rôzne spôsoby tienenia

Tieň a ochranu pred pôsobením živlov môžete dosiahnuť rôznymi spôsobmi, rozhodne však nejde iba o funkčnú záležitosť. Zatienenie vonkajšieho priestoru tvorí neodmysliteľnú súčasť celkového dizajnu, ktorý ponúka možnosť využiť svoju kreativitu pre vytvorenie kombinácie pohodlia a štýlu.

Záhradné slnečníky, pergoly alebo zaťahovacie markízy – to všetko vám môže zaručiť, že bude vaše posedenie rovnako pohodlné aj počas horúcich letných dní alebo keď sa spustí slabší dážď. Plachtové slnečné clony sú hitom poslednej doby,  sú dostupné v množstve rôznych rozmerov a prevedení a poskytujú flexibilitu a možnosť „prepnúť“ medzi rôznymi konfiguráciami.

Pri správnom výbere a zakomponovaní tienidla do celkového návrhu posedenia tak môžete vytvoriť atmosféru súkromia, pokoja a celkovej idylky, ktorá je skvele doplnená posledným bodom nášho zoznamu – svetelnými prvkami, ktoré sa na tienidlá často dajú vhodne upnúť.

6. Svetlá a svetielka

Strategicky rozmiestnené a zvolené svetlá môžu pomôcť nastaviť náladu celého večera. Svetelné reťaze, lampičky a solárne LED svietidlá dokážu vytvoriť príjemnú atmosféru pre vonku strávené večery a s ich pomocou dokážete vytvoriť skutočne dramatický vizuálny efekt.

Osobitnou kategóriou je v tomto ohľade nezameniteľné svetlo ohňa. Otvorená pahreba alebo vhodne umiestnená sviečka, ktorá dobre vyzerá a pekne vonia, zahrejú nie len na tele, ale aj na duši a vytvoria príjemný, hrejivý pocit.

Nie každý vonkajší priestor je však na niečo podobné vhodný a v prípade, že vám prídu klasické sviečky nepraktické napríklad kvôli vetru alebo zapaľovaniu, môžete použiť bezplameňové sviečky, ktoré môžete jednoducho zapnúť alebo vypnúť ovládačom a dosiahnu podobný efekt.

7. Prispôsobte si priestor na mieru doplnkami

Nechajte v priestore trochu premietnuť svoju vlastnú osobnosť a preferencie  a prispôsobte si ho na mieru dekoratívnymi doplnkami a „tretkami“. Môžu to byť vonkajšie koberce, sošky alebo iné umelecké diela, alebo čokoľvek, čo vám osobne príde (vizuálne) zaujímavé.

Výberom dekorácií, ktoré odrážajú váš štýl a záujmy dosiahnete, že sa budete mať z priestoru radosť, budete sa v ňom cítiť dobre a zároveň mu dodáte aj dávku autenticity, hlavne z pohľadu hostí, ktorí vás dobre poznajú.

V tomto bode môžete tiež skombinovať všetky predchádzajúce tipy a vyplniť „biele miesta“ krásnymi detailmi. Dekoratívne držiaky na sviečky, pestrofarebné návleky na vankúše, ručne maľované kvetináče na rastliny, toto všetko vám pri prispôsobovaní si priestoru na mieru  dobre poslúži a pamätajte, fantázii sa medze nekladú!

PR článok

Diskusia k článku: