Bazar.sk

Kam vyraziť za zimnou turistikou? 10 miest na Slovensku, ktoré vás očaria

12. 01. 2020

Láka vás zasnežené Slovensko? Na turistiku do našich hôr sa môžete vydať aj počas zimy. Inšpirujte sa našimi tipmi.

Ak ste vášnivým turistom, alebo len jednoducho chcete tráviť voľný čas v prírode aj v zimných mesiacoch, vyrazte do hôr. Pohľad, ktorý sa vás naskytne rozhodne stojí za to. Prinášame vám 10 tipov na turistické trasy na Slovensku, ktoré sú prístupné aj v zime. Nezabúdajte však na správnu výstroj

#1 Chopok

Vrch v Nízkych Tatrách vám ponúka výhľad na všetky svetové strany a turistická trasa je prístupná aj v zimnom období. Hore sa dostanete peši aj lanovkou. Zvážte však výber oblečenia, pretože patrí medzi najveternejšie miesta na Slovensku a ide o náročnejšiu trasu. Výstup môžete začať zo severnej (Demänovská dolina) aj južnej (Trangoška) strany. 

#2 Slovenský raj

Slovenský raj je obľúbenou turistickou destináciou počas celého roka a rozhodne sa ho oplatí navštíviť aj v zime. Určite vás očarí prielom Hornádu, avšak sú potrebné tuhé mrazy, aby voda zamrzla. Potom sa môžete kochať ľadopádmi na skalných stenách. Dbajte však v prvom rade na svoju bezpečnosť. 

#3 Veľký Choč

Najvyšší vrch v Chočských vrchoch ponúka nádherný výhľad aj v zimnom období. Má nadmorskú výšku 1611 m.n.m. a ide o pomerne náročný výstup, ktorý vám zaberie minimálne 3 hodiny. V zimnom období vám odporúčame zobrať si mačky, pretože cesta je na niektorých úsekoch poriadne zľadovatelá. 

#4 Jánošíkové Diery

Ide o jednu z najkrajších turistických trás v národnom parku Malá Fatra. Očarí vás sústava tiesňav a kaňonov, vodopády a skalné útvary. Časť Jánošikových Dier, konkrétne Dolné Diery, je pre turistov prístupná aj v zimnom období. Zamrznutá voda a ľadopády vytvoria nádherné prostredie, ktoré sa v zime rozhodne oplaí vidieť. Na trase musíte zdolať aj niekoľko rebríkov. Čo sa týka Horných Dier, tie nie sú oficiálne počas zimy uzavreté, no vydať by ste sa tam kvôli bezpečnosti len so sprievodcom a správnou výbavou. 

#5 Zelené pleso

Zelené pleso je ukryté v Doline Zeleného plesa a láka turistov v každom ročnom období. Známa je aj chate pri plese, ktorá tvorí spolu so zasneženými vrchmi nezabudnuteľnú scenériu. Plusom je, že ponúka aj ubytovanie, a tak v tomto nádhernom rostredí môžete stráviť aj noc. Na túru sa môžete vydať priamo z autobusovej zastávky Kežmarská - Biela voda. Od Zeleného plesa môžete pokračovať k Bielemu, avšak táto trasa je pomerne náročná, a preto ju predovšetkým v zime zvážte. 

#6 Zbojnícka chata

V zime sa môžete vybrať aj do Vysokých Tatier na Zbojnícku chatu. Dostanete sa tam z Hrebienka. Trasa patrí medzi náročnejšie a zaberie vám približne polovicu dňa. Cestou uvidíte Vodopády Studeného potoka aj Dlhé pleso. Chata je otvorená celoročne a ponúka aj nocľah. 

#7 Vodopád Skok

Asi najznámejším vodopádom vo Vysokých Tatrách je vodopád Skok a je prústupný aj v zime. Dostanete sa k nemu zo Štrbského plesa cez Mlynickú dolinu. Trasa vám zaberie približne dve hodiny a pohľad na zamrznutý Skok vám za ne rozhodne stojí. 

#8 Ďumbier

Medzi obľúbené letné turistické trasy patrí aj výstup na Ďumbier. Ide o najvyšší vrch Nízkych Tatier, a tak počítajte s väčšou obtiažnosťou. Dvojnásobne to platí v zime. Sledujte hlavne aktuálnu lavínovú situáciu, aby ste nezažili nepríjemné prekvapenie. Za ideálnych podmienok budete mať výhľad takmer na polovicu Slovenska. 

#9 Kráľova Hoľa

Medzi turistami je obľúbená aj Kráľova Hoľa, ktorú tiež nájdete v Nízkych Tatrách. Trasa nie je úplne ľahká, no nepatrí ani medzi tie náročné. Ak vyrazíte z dediny Šumiac, približne v polovici cesty prejdete na asfaltovú, ktorá vedie až na vrchol. Nezabudnite na správnu výbavu, napríklad palice, ktoré sa vám v zime na zamrznutom povrchu môžu hodiť.

#10 Popradské pleso

Vkročiť do Vysokých Tatier v zime sa nemusia báť ani menej skúsení turisti. Vhodným cieľom je napríklad Popradské pleso, ku ktorému sa dostanete zo Štrbského plesa. Túra nie je náročná a zaberie vám niečo vyše hodinu. V chate sa potom môžete občerstviť. 

Zdroj: Bazar.sk

Diskusia k článku: