Bazar.sk

Máte chuť na niečo sladké? Kúpte si sezónne ovocie od lokálnych pestovateľov za dobré ceny

22. 09. 2021

Prečo konzumovať jedno jablko denne, pri akých problémoch pomáhajú slivky a prečo nevypľúvať jadierka z hrozna sa dozviete práve teraz.

Záver leta a začiatok jesene sa nevyznačuje len zmenou počasia, ale najmä úrodou na stromoch. Milujete ovocie ako sú jablká, hrušky, slivky, čučoriedky, černice alebo hrozno? Na Bazar.sk nájdete mnoho gazdov a gazdiniek, ktoré svoje s láskou vypestované plody predávajú konečným zákazníkom. Nenechajte si ujsť šťavnaté domáce ovocie, ktoré obsahuje mnoho vitamínov a zdraviu prospešných látok

Jedno jablko denne 

Jablká sú najbežnejším slovenským ovocím. Vyrába sa z nich mušt a chuťovo sú naozaj výborné. Poznáme viac ako 7-tisíc druhov jabĺk, avšak len jedno denne vraj dokáže zázraky a udrží vás ďaleko od lekára. Jablko obsahuje vlákninu, ktorá zasýti a vy aj za pomoci neho môžete odbúrať nadbytočné kilogramy. Vysoký obsah vlákniny tiež napomáha tráveniu a podľa štúdie dokáže regulovať cukor v krvi. Jablká sú tiež zdrojom vápnika, potrebného na silné kosti a tiež vitamínu C, horčíka či draslíka. Cenné antioxidanty vám pomôžu udržiavať si zdravý zrak a posilniť imunitu

Hruškami proti obezite 

Spolu s jablkami by ste do vášho každodenného jedálnička mali zaradiť aj hrušky. Podobne ako jablká, sú nízkokalorické, obsahujú vysokú dávku vlákniny a tým napomáhajú vášmu hrubému črevu, regulujú pocit hladu a tiež posilňujú imunitný systém. Hrušky majú navyše pozitívny vplyv na hladinu zlého cholesterolu a vďaka antioxidantom môžu zabrániť vysokému krvnému tlaku. Ešte vždy váhate? Varené, pečené alebo celkom čerstvé - doprajte si ich na každý spôsob. 

Slivka ako najlepší priateľ hrubého čreva

Zajedzte si sušené slivky na raňajky alebo obed a uvidíte rozdiel. Prečo denne konzumovať slivky sme vás informovali v tomto článku.

Jesenný zber hrozna nielen na víno 

Fialové, čierne, biele alebo bezjadrierkove? Je to len na vašej chuti. Z hrozna sa vyrába lahodné víno, ktoré svoj boom, podľa vinárov, zažíva najmä posledné roky. Prečo ho jesť "surové"? Hrozno má silné liečivé a protizápalové účinky, znižujú cholesterol a riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení. Jadierka hrozna majú navyše antioxidačný účinok, preto ich konzumujte celé a nevypľúvajte ich. 

Zdroj: Bazar.sk 

Diskusia k článku: