Bazar.sk

Šteniatko na Vianoce? Toto by vám vo výbavičke nemalo chýbať.

22. 12. 2021

Možno si vaše deti zaželali pod stromček šteniatko. Čo všetko mu musíte zaobstarať?

Keď do vašej rodiny pribudne na Vianoce nový chlpatý štvornohý člen, prežijete úžasné sviatky, plné smiechu, zábavy, túlenia a hier. Starostlivosť o šteniatko však prináša určitú zodpovednosť a je dôležité pripraviť svoj domov a rodinu na jeho príchod. Faktom je, že šteniatka, podobne ako bábätká, potrebujú veľa vecí. Od búdy, misiek na jedlo a vodu, jedlo a maškrty, aj hračky a ďalšie drobnosti, aby si užili plnohodnotný život vo svojom novom domove. Ak k vám prichádza šteniatko prvýkrát a nikdy predtým ste skúsenosť so psíkom nemali, prinášame vám základný zoznam potrebných vecí.

Zdroj: Rhaúl V. Alva, Unsplash

Krmivo, na aké je šteniatko zvyknuté

Šteniatka potrebujú vhodnú a správnu výživu, aby z nich vyrástli zdravé dospelé psy. Ak chcete drobčeka zoznámiť s vašim domovom čo najpríjemnejšie, pripravte mu zásobu rovnakého jedla, na aké bol zvyknutý u chovateľa. Ušetríte mu množstvo stresu a prípadné bolesti bruška, ak by mu nová strava nesadla. Keď si šteniatko zvykne, porozprávajte sa s veterinárom o najvhodnejších možnostiach stravovania a jeho špecifických potrebách. Zverolekár vám určite odporučí vhodné krmivo a tiež vám poradí, ako prejsť na nový jedálniček. Nezabudnite ani na pochúťky, ktoré sa vám zídu pri výcviku. Hľadajte mäkké, žuvacie, s nízkym obsahom tuku a kalórií. Pamätajte, že by nemali tvoriť viac ako 10 % celkovej stravy vášho domáceho maznáčika.

Zdroj: Kacper Chrzanowski, Unsplash

Základná výbava

Potrebujete dve misky, na jedlo a vodu. Jedlo mu ponúknite len v určenom čase, ale vodu vy malo mať šteňa k dispozícii počas celého dňa. Ak sa vám zdá, že šteniatko hltá jedlo príliš rýchlo, zvážte špeciálnu misku v tvare bludiska, určenú pre pomalé kŕmenie. Zabraňuje hltaniu granúl, predlžuje dobu konzumácie a tým znižuje riziko zažívacích ťažkostí.

Venčenie vášho nového šteniatka je skvelý spôsob, ako byť aktívny a pomáha šteniatku socializovať sa a naučiť sa chodiť na vôdzke. Vezmite ho so sebou do obchodu a vyskúšajte bezpečnú a pevnú vôdzkuobojok, ktorý mu bude dobre sedieť.

Na noc mu môžete kúpiť pelech, aby šteniatko vedelo, kde bude spávať a mať svoje súkromie. Ideálny je taký, ktorý má vhodné rozmery. Nekupujte prvé pelechy zbytočne drahé, šteniatko sa môže rozhodnúť, že bude žuť svoju postieľku, keď zostane cez deň samo. Hľadajte preto odolný materiál, ktorému zúbky šteniatka neublížia.

Zdroj: Isabela Kronemberger, Unsplash

Hračky

Všetci psi potrebujú mentálnu stimuláciu a hračky sú skvelým spôsobom, ako sa hrať a komunikovať s novým šteniatkom. Hľadajte hračky špeciálne určené pre šteniatka, zvyčajne sú menšie a vhodné pre zuby šteniatok. Môžete tiež zvážiť interaktívne hračky a hračky na rozvoj rozmýšľania, keď musia šteniatka na niečo prísť, aby ste ho zabavili a zamestnali. Nezabudnite, že najcennejším artiklom je vaša prítomnosť.

Zdroj: Darinka Kievskaya, unsplash.com 

Zdroj: bazar.sk, unsplash.com 

Diskusia k článku: