Bazar.sk

Prerábate kuchyňu? Nezabudnite na kuchynský trojuholník.

28. 06. 2022

Ak chcete počas leta prerobiť svoju kuchyňu, zistíte, že existuje množstvo pravidiel a nových pojmov, o ktorých ste doposiaľ ani netušili. Napríklad, čo je to a pre čo potrebujete kuchynský trojuholník.

Renovácia kuchyne je asi jednou z najbolestivejších aktivít, ktorým musíte pri zariaďovaní čeliť. Mnohí ľudia si ju ponechávajú práve na leto, kedy rodina nepotrebuje teplú večeru každý deň a bez funkčnej kuchyne sa ľahšie zaobíde. Ak si chcete celý proces zjednodušiť a urýchliť, potrebujete poznať niekoľko dobrých pravidiel. Jedným z nich je pravidlo kuchynského trojuholníka.

Zdroj: Mark McCammon na Pexels

Čo je to pravidlo kuchynského trojuholníka

Kuchynský trojuholník stojí na troch hlavných pracovných oblastiach v kuchyni. Je to drez, chladničkavarná doska. Tieto tri priestory by mali byť usporiadané tak, aby vytvárali trojuholník. Tak dokážete robiť všetky každodenné povinnosti jednoducho a bez prekážok. Platí tiež, že ku každej z týchto zón by ste mali mať ľahký prístup. Bez ohľadu na to, v ktorom bode kuchynského pracovného trojuholníka sa nachádzate, môžete ľahko dosiahnuť a použiť ďalšie dva. Takto bude všetko varenie a príprava jedla prebiehať rýchlo a bez prerušenia.

Zdroj: Jean van der Meulen na Pexels

Ako toto pravidlo funguje

Ak máte dobre premyslený svoj kuchynský trojuholník, vraj dokážete ušetriť až štvrtinu zbytočného pohybu po kuchyni, kedy lietate medzi chladničkou, trúbou a ostrovčekom. Pomocou trojuholníka efektívne vytvoríte jednoduché a plynulé usporiadanie medzi vašimi najpoužívanejšími priestormi. Uistite sa, že funguje na svoj hlavný účel, teda na varenie. Až keď rozložíte chladničku, drez a sporák, zamyslite sa nad tým, kde postavíte ďalšie spotrebiče, ako je mikrovlnná rúra, umývačka riadu, špajza.

Zdroj: Rene Asmussen na Pexels

Kuchyňa nie je len o jedle

Kuchyňa dnes nespĺňa len svoju základnú funkciu, teda miestnosť, v ktorej sa pripravuje jedlo. Naopak, je to priestor pre stretávanie rodiny, slúži na oddych, prácu aj zábavu. Keďže kuchyňa je rušný a príjemný obytný priestor, musíte brať ohľad na zdravie, hygienu a bezpečnosť. Priestor by mal byť rozdelený na zónu varenia, stolovania a skladovania potravín, tak aby ste oddelili špajzu od chladiacich zariadení a zabránili možnej krížovej kontaminácii jedla. Neexistuje správny alebo nesprávny spôsob plánovania kuchyne a umiestnenia spotrebičov, len vám to musí fungovať v praxi aj esteticky.

Zdroj: tamil king na Pexels

Zdroj: bazar.sk, pexels.com

Diskusia k článku: