Bazar.sk

Milujete svoju záhradu? V horúčavách toto nerobte.

23. 08. 2022

Starať sa o záhradku pri vysokých teplotách nie je jednoduché. Poradíme vám, čo robiť a čomu sa vyhnúť, aby ste si zelený priestor mohli užívať naďalej.

Možno ste plánovali záhradu tak, aby vydržala aj z roka na rok zvyšujúce sa letné teploty, no aj tak len ťažko zadržiavate sklamanie, keď vidíte ako zelený trávnik žltne alebo hnedne. Záhradkárčiť treba v horúčavách opatrne. Nesprávny krok môže predstavovať rozdiel medzi udržaním a ochranou milovaných rastlín a ich zničením.  

Zdroj: Rene Asmussen na Pexels

Nepolievajte počas dňa

V horúčavách platí, že menej je viac, týka sa to najmä polievania. Prelievanie je jednou z najčastejších chýb, ktoré robia neskúsení záhradkári. Ani pokropenie nie je dobrý nápad. V teplom počasí je lepšie rastliny poliať raz za pár dní, ako ich denne mierne kropiť. Všeobecne platí, že ak je pôda na záhrade pekná a vlhká, nevysychá rýchlo, môžete ju nechať deň, dva. Pokiaľ ide o čas, ideálne je zalievať skoro ráno, do 9. hodiny, prípadne podvečer. Nočné zalievanie podporuje hromadenie vody na povrchu a vedie k rastu húb, hnilobe, dokonca môže rastlinu zahubiť.

Zdroj: Karolina Grabowska na Pexels

Nezabudnite tieniť

Pri rozostavení záhradného sedenia na dobrý slnečník nikdy nezabudneme. Lenže aj záhradka si zaslúži tieň, keď sú teploty príliš vysoké, pretože vtedy rastliny strácajú schopnosť prijímať vodu a živiny. Najlepší spôsob, ako ochrániť pôdu je rozprestrieť vrstvu mulča. Ideálna je približne 1, 5 centimetrová vrstva. Pomôže udržať zem chladnejšiu a zabráni odparovaniu vlhkosti.

Zdroj: Eva Bronzini na Pexels

Nekoste príliš na krátko

Keď sa budete opäť chystať kosiť, nezabudnite na svojej kosačke prestaviť úroveň na vyššiu. Ak zmeníte výšku nožov, ponecháte tak steblá dlhšie. Pôde tak poskytnete tieň, ľahšie sa v nej udrží vlhkosť a zabránite vysychaniu trávnika. Nezabúdajte kosiť trávu pravidelne a často aj keď je vonku horúce počasie a tráva vysychá. Nemusíte ani panikáriť a utekať polievať svoj trávnik, ak zbadáte hnedú plochu. Keď teploty klesnú, trávnik sa zregeneruje a opäť sa zazelená.

Zdroj: Magic K na Pexels

Zdroj: bazar.sk, pexels.com

Diskusia k článku: